Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σύλληψη πειρατών από τη φρεγάτα "Ψαρρά" - ΕΡΤonline


30/3/2009

Τα σχέδια μίας ομάδας Σομαλών πειρατών που σκόπευαν να καταλάβουν ένα γερμανικό πετρελαιοφόρο στην περιοχή νότια της Υεμένης ματαίωσαν τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας "Ψαρρά" του πολεμικού Ναυτικού που μετέχει στη δύναμη επιτήρησης των στενών του Άντεν. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το μεσημέρι της Κυριακής, επτά Σομαλοί που επέβαιναν σε ταχύπλοο, αποπειράθηκαν να καταλάβουν το γερμανικό πετρελαιοφόρο FGS SPESSART. Όμως τα σχέδιά τους δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς η απόπειρα πειρατείας έγινε έγκαιρα αντιληπτή από το πλήρωμα του γερμανικού πλοίου που ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου για το γεγονός. Για την εξουδετέρωση και σύλληψη των πειρατών, δόθηκε άμεσα διαταγή από το διοικητή της EUFOR ATALANTA Αρχιπλοίαρχο Αντώνη Παπαϊωάννου στη φρεγάτα ΨΑΡΡΑ να πλεύσει προς την περιοχή του συμβάντος καθώς και στο ελικόπτερο της ισπανικής φρεγάτας SPS VICTORIA.

Μετά από συντονισμένη δράση των εναέριων και ναυτικών μέσων της επιχείρησης ATALΑΝΤΑ, τις βραδινές ώρες το σκάφος των Σομαλών πειρατών ακινητοποιήθηκε, αφοπλίστηκε και ασφαλίστηκε στην αριστερή πλευρά της φρεγάτας ΨΑΡΡΑ.

Οι επτά Σομαλοί πειρατές επιβιβάστηκαν σε άλλη λέμβο και παρέμειναν υπό τη φύλαξη ελληνικής ομάδας ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού μέχρι να παραδοθούν στη γερμανική φρεγάτα FGS RHEINLAND PFALZ, προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες ποινικής δίωξης και προσαγωγής τους αφού η απόπειρα πειρατείας εκδηλώθηκε εναντίον γερμανικού πλοίου.

Η επιχείρηση μεταφοράς των Σομαλών πειρατών καθώς και του πειρατικού σκάφους με τον οπλισμό τους στη γερμανική φρεγάτα ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου