Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ιστορικές αναδρομές στον 20ο αιώνα Μαρτίου 2009 - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Μαρτίου. Οι ιστορικές αναδρομές του Μιχ. Κατσίγερα παρουσιάζονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Για το μήνα Μάρτιο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε: Οι κυριότερες επέτειοι ιστορικών γεγονότων του 20ου Αιώνα αυτόν το Μάρτιο του 2009, είναι οι ακόλουθες :

Στις 23 Μαρτίου 1919, ο πρώην Σοσιαλιστής, Μπενίτο Μουσολίνι, ιδρύει στο Μιλάνο τους Ιταλικούς Συνδέσμους Μάχης. Σε αυτούς, μετέχουν κυρίως παλαιοί πολεμιστές του Ά Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά είναι δυσαρεστημένοι με την κοινωνική πολιτική του φιλελεύθερου κοινοβουλευτικού καθεστώτος. Από αυτούς τους Συνδέσμους Μάχης, προκύπτει το φασιστικό κίνημα το οποίο κάνει την πορεία προς τη Ρώμη το 1922, με αποτέλεσμα την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Μπενίτο Μουσολίνι.

Στις 5 Μαρτίου 1939, η Νόμιμη Δημοκρατική Ισπανική Κυβέρνηση του Χουάν Νεγκρίν, ανατρέπεται από μια χούντα στρατιωτικών η οποία επιδιώκει πλέον συνομιλίες με τον στρατηγό Φράνκο, τα στρατεύματα του οποίου πολιορκούν τη Μαδρίτη. Τελικά τα φρανκικά στρατεύματα εισέρχονται στη Μαδρίτη στις 28 Μαρτίου και ουσιαστικά λήγει ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος.

Στις 15 Μαρτίου 1939, η Γερμανία καταλαμβάνει τη Μοραβία και τη Βοημία, τις δύο μεγάλες επαρχίες που συγκροτούν την Τσεχία. Ιδρύεται ένα άλλο κράτος, η Σλοβακία, που συναποτελούσε παλαιότερα με τη Τσεχία την Τσεχοσλοβακία, ενώ ήδη η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επωφεληθεί από τις συμφωνίες του Μονάχου και έχουν προσαρτήσει εδάφη. Είναι μια κίνηση η οποία δεν συναντά ουσιαστική αντίδραση από μέρους των δυτικών δημοκρατιών και αφήνει στον Χίτλερ περιθώρια για μεγαλύτερη επιθετικότητα. Η επιθετικότητα, εκδηλώνεται το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με την επίθεση κατά της Πολωνίας όπου πλέον οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, αναγκάζονται να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

Στις 26 Μαρτίου 1979, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, έπειτα από 30 χρόνια πολέμου και αντιπαράθεσης, υπογράφουν συνθήκη ειρήνης στην Ουάσινγκτον. Είναι η απόρροια των συμφωνιών του Καπ Ντέϊβιντ. Είναι η πολιτική του Σαντάτ από την Αίγυπτο και του Μεναχέμ Μπέγκιν από το Ισραήλ. Ο Σαντάτ πληρώνει την πολιτική αυτή δολοφονούμενος το 1981.

Στις 13 Μαρτίου 1979, τίθεται σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα. Είναι ένα βήμα για τη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης που θα οδηγήσει αργότερα στο ευρώ. Τότε το 1979 θεσπίζεται το ECU, που είναι μια λογιστική μονάδα χρήματος με βάση την οποία γίνονται οι λογαριασμοί της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, της Ε.Ε. όπως ονομάστηκε αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου