Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Παιδική πορνογραφία: Μια ιδιαίτερη μορφή κακοποίησης (της Χριστιάννας Λούπα)


της Χριστιάννας Λούπα

Υπάρχουν άνθρωποι που μπροστά στο κέρδος δεν ορρωδούν προ ουδενός. Υπάρχουν άνθρωποι ανώμαλοι που για τη δική τους ικανοποίηση είναι ικανοί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει σ’ αυτόν τον κόσμο: αθώες παιδικές ψυχές.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η παιδική πορνογραφία αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μαζί με την παιδική πορνεία, την παιδεραστία, την ασέλγεια, τις θωπείες και την επίδειξη, ενώ σύμφωνα με έρευνες του Παντείου Πανεπιστημίου, οκτώ από τις δέκα κακοποιήσεις είναι σωματικές και οι υπόλοιπες σεξουαλικές ή και τα δύο.

Η διάδοση της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου ωστόσο, μοιάζει ανεξέλεγκτη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη Δυτική Ευρώπη, όπου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, όπως στη Δανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επί πλέον, καθώς αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης και κωδικών ονομασιών, η ανακάλυψή τους από τις αρχές γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν πάντως, χρηματοπιστωτικοί φορείς, πάροχοι πρόσβασης στο Ίντερνετ και αστυνομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. συμμάχησαν για να αγωνιστούν κατά της διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

Ένας από τους στόχους της συμμαχίας αυτής είναι να εμποδιστεί η αγορά παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω πιστωτικών καρτών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ηλεκτρονικής πληρωμής, σημείωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, κύριος Ζακ Μπαρό και συμπλήρωσε: «Η "ευρωπαϊκή οικονομική συμμαχία" που σχηματίστηκε θα διευκολύνει την αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων και κυρίως την κατάσχεση προϊόντων της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας».

Η συμμαχία θα διευθύνεται από την βρετανική αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανηλίκων από τη σεξουαλική εκμετάλλευση "Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP)" και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 427.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη χώρα μας μεγάλο βήμα αποτελεί η πρόσφατη «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση», που είχε υπογραφεί από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Χατζηγάκη, στο Λανζαρότε της Ισπανίας το 2007.

Ακολουθώντας τη Σύμβαση, ο Ποινικός μας Κώδικας αναπροσαρμόστηκε στα καινούρια δεδομένα από τον περασμένο Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, η παιδική πορνογραφία τιμωρείται και όταν σκοπός του δράστη δεν είναι η αποκόμιση κέρδους, ο οποίος σκοπός βέβαια, θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση, όταν υφίσταται.

Προσδιορίζεται ως τιμωρητέο υλικό παιδικής πορνογραφίας η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο φορέα του σώματος ή μέρους του σώματος ανηλίκου, με τρόπο που καταφανώς προκαλεί γενετήσια διέγερση.

Επίσης, θεωρείται αξιόποινη πράξη η παραγωγή, διανομή, δημοσίευση, επίδειξη, εισαγωγή στην Επικράτεια ή εξαγωγή από αυτήν ή η μεταφορά, η προσφορά, η πώληση ή με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση, η αγορά, προμήθεια, απόκτηση και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας καθώς και η διανομή και μετάδοση πληροφοριών για τις παραπάνω πράξεις. Επί πλέον, προβλέπεται βαρύτερη τιμωρία όταν οι πράξεις αυτές τελούνται μέσω διαδικτύου. (saferinternet.gr /ministry of justice.gr).

Ελπίζοντας ότι τα νέα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της φοβερής «επιδημίας» που ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται, θα ήθελα να προσθέσω πως προσωπικά δεν θα είχα καμία απολύτως αντίρρηση αν – όπως σε κάποιες αραβικές χώρες κόβουν το χέρι αυτού που κλέβει – έκαναν και στις πολιτισμένες χώρες κάτι αντίστοιχο με το όργανο εκείνου που κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικο! Καμία απολύτως αντίρρηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου