Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Οι 82 πιθανοί στόχοι της τρομοκρατίας - Αναλυτικός κατάλογος - ΤΟ ΒΗΜΑ

«Το Βήμα» αποκαλύπτει «άκρως απόρρητη» έκθεση της Αστυνομίας- ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα «υψηλής επικινδυνότητας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΧΑΤΖΙΔΗΣ | Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009
Κατάλογο με 82 πιθανούς στόχους «τρομοκρατικών επιθέσεων», η πλειονότητα των οποίων αφορά προβεβλημένα πρόσωπα της δημοσιογραφίας, καθώς και ένα ευρύ φάσμα των μέσων ενημέρωσης (τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες), έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).







Στη λίστα των στόχων της νέας τρομοκρατίας, την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», εκτός των δημοσιογράφων περιλαμβάνονται λειτουργοί της ελληνικής Δικαιοσύνης, κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα, καθώς και διακεκριμένα πρόσωπα του δημοσίου βίου.

Οπως προκύπτει από την «άκρως απόρρητη» έκθεση που συνέταξε στις 28 Φεβρουαρίου η ΕΛ.ΑΣ., ο κίνδυνος να υπάρξει για πρώτη φορά (συγκεκριμένος) ανθρώπινος στόχος είναι πλέον περισσότερο από ορατός. Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών στόχων, το προσεχές διάστημα «διαφαίνεται συγκεκριμένη στοχοποίηση προσώπων και εγκαταστάσεων» κατά πρώτο λόγο των μέσων ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης και κατά δεύτερο του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα. Θορυβημένη από το εκρηκτικό «κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον» που διαμορφώνεται στη χώρα το τελευταίο διάστημα, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με την υπ΄ αριθμόν 3015 «άκρως απόρρητη» διαταγή που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Μέτρα προστασίας στόχων υψηλής επικινδυνότητας» σπεύδει να λάβει δρακόντεια μέτρα προστασίας «για την πρόληψη και αποτροπή» τρομοκρατικών επιθέσεων και πάσης φύσεως «έκνομων ενεργειών». Προς τούτο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέταξαν λίστα στόχων «υψηλής επικινδυνότητας» , στις οποίες περιλαμβάνονται 54 φυσικά πρόσωπα και 28 εγκαταστάσεις. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται 17 εκδότες και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών, 14 εισαγγελείς και δικαστές, 10 επιχειρηματίες, τέσσερις τραπεζίτες, δύο μέλη της κυβέρνησης, δύο στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τέσσερις δημόσιοι λειτουργοί και ένας βουλευτής του κόμματος ΛΑΟΣ.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι από τη σχετική λίστα απουσιάζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία ενεπλάκησαν σε υποθέσεις οι οποίες μονοπώλησαν επί μακρό χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Εκτός και αν η συμμετοχή τους στους σχετικούς καταλόγους θεωρήθηκε αυτονόητη και για τον λόγο αυτόν δεδομένη.

Εκείνο που εντυπωσιάζει επίσης είναι ο δραματικός τόνος και ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος της απόρρητης απόφασης που διαβιβάζει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για την άμεση και ακώλυτη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας των πιθανών στόχων.

«Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των αρμοδίων υπηρεσιών για την ανελλιπή εκδήλωση του μέτρου φρούρησης σε όσα από τα εν λόγω πρόσωπα και εγκαταστάσεις λαμβάνεται» σημειώνεται.

Κρίνοντας ωστόσο τη βαρύτητα και το εύρος των επιπρόσθετων μέτρων προστασίας που ζητείται να ληφθούν, η αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας που θα ανέμενε κανείς, δεν επιβεβαιώνεται. Κάθε άλλο μάλιστα· τα προτεινόμενα μέτρα μόνο ερωτήματα και φόβο προκαλούν.

Ενα παράδειγμα: Για την αποτροπή ένοπλων ή βομβιστικών επιθέσεων εις βάρος τηλεοπτικών σταθμών τα προτεινόμενα μέτρα εξαντλούνται στη... διάθεση ενός «περιπολικού με χρήση φάρου,που θα σταθμεύει σε εμφανές σημείο προ των εγκαταστάσεων», μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τα βραδινά δελτία ειδήσεων!

Μεγαλύτερη... ετοιμότητα, θα έλεγε κανείς, επιδεικνύεται στη λήψη μέτρων για την προστασία των εφημερίδων, δεδομένου ότι ζητείται η διάθεση πεζών και εποχούμενων περιπολιών, πέριξ των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Πιο σύνθετα είναι τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την προστασία των 55 πιθανών στόχων. «Καθημερινά κατά τις ώρες αναχώρησης των προσώπων που αναφέρονται στις συνημμένες καταστάσεις να διατίθεται επανδρωμένο έγχρωμο (sic) περιπολικό,με χρήση φάρου,που θα σταθμεύει σε εμφανή θέση έμπροσθεν των οικιών των, το δε πλήρωμά του θα διενεργεί προληπτικούς ελέγχους διασφαλίζοντας την ακώλυτη και ασφαλή αναχώρησή τους».

«Δώστε σαφείς εντολές στους αστυνομικούς που διατίθενται για την προσωπική-συνοδευτική τους ασφάλεια να μεταβαίνουν στις οικίες των εν λόγω προστατευόμενων προσώπων τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα αναχώρησής των,προκειμένου να διενεργούν ελέγχους» τονίζεται στην άκρως απόρρητη διαταγή που υπογράφει ο μέχρι πρότινος γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας , ο οποίος κατά τις πρόσφατες κρίσεις ανέλαβε τη θέση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Τώρα, για ποιους λόγους ακριβώς οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν από τους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων «να μην κοινοποιηθεί αυτούσιο» το περιεχόμενο της σχετικής διαταγής «στις προς εκτέλεση υφιστάμενες υπηρεσίες σας και να παραμείνει ανά χείρας σας» παραμένει μυστήριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου