Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Αντιδρά η Αθήνα για έκθεση του ΟΗΕ περί «μακεδονικής μειονότητας» - ΤΟ ΒΗΜΑ


Νέος πονοκέφαλος με την ΠΓΔΜ

Αθήνα - Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 [ 09:23 ]

ΟΗΕ
Λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια της Οχρίδας και την ταξιδιωτική οδηγία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, έρχεται έκθεση ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ να φορτίσει το κλίμα, καθώς στα συμπεράσματά της αναφέρει ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία». Αντιδρά το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εκμετάλευση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για μειονοτικά θέματα, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας την περίοδο 8-16 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει «μακεδονική εθνοτική μειονότητα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» , την οποία δεν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Καλεί, δε, την Αθήνα να ξεφύγει από τη στενή οπτική του αν υπάρχει στη χώρα «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα, διότι αυτή απηχεί μια περιοριστική και ξεπερασμένη αντίληψη.

Παράλληλα, ζητά να εστιάσει πλήρως «στην προστασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι» και να διασφαλίσει τόσο στην «τουρκική» όσο και στη «μακεδονική» μειονότητα κάθε είδους προστασία προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αναμένεται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταφέρει να εντάξει το θέμα της αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ δεν έχει διστάσει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ουσιαστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και να επιστρέψει την ελληνική ιθαγένεια σε εκδιωχθέντες «σλαβομακεδόνες».

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει επισήμως τις θέσεις της κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στις 10 Μαρτίου.

Σημείωσε, ακόμη ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μετατρέπονται σε άλλοθι και εργαλείο για όσους «συνειδητά επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν για την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων».

Η κ. Μακ Ντούγκαλ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην 26σέλιδη έκθεσή της στην «εθνοτική ταυτότητα στην περιοχή της Φλώρινας». Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική εθνική μειονότητα» που κατοικεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως και την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Κάνει αναφορά στην παρενόχληση και στις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δηλώνουν «Μακεδόνες», ενώ καλεί για αναγνώριση όλων των οργανώσεων που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, η κ. Μακ Ντούγκαλ ομιλεί για τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης, τη μόνη όπως τη χαρακτηρίζει μειονότητα που αναγνωρίζει επισήμως η Ελλάδα, καθώς και για τους Ρομά. Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» σε διάφορες ενώσεις, ενώ εμμέσως ζητεί την εκλογή μουφτή, εφόσον αυτός περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ζητεί επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου