Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ανάστατη η Ιεραρχία για την απόφαση απαλλαγής του Παντελεήμονος - "Κίνημα" Μητροπολιτών - in.gr


Eurokinissi
Ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου

13/3/2009

Αθήνα

Σε μια σπάνια κίνηση στην πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ιεράρχες συνέταξαν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα προβλήματα που ανακύπτουν από την απόφαση απαλλαγής του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα από τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης για τις οποίες εκτίει ποινή καθείρξεως στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, xαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγε ο κ. Παντελεήμων κατά της καταδίκης του.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα.

«Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Αρειος Πάγος, απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου (...) διαφορετικά θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος» επισημαίνουν στο κείμενο που υπογράφουν γνωστοί ιεράρχες, ανάμεσά τους οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, η κίνησή τους αποτελεί «έκφραση πόνου και αγωνίας του κλήρου,των μοναχών και του λαού των Μητροπόλεών μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας». Ακόμη τονίζουν και συμφωνούν με την άποψη του Αρχιεπισκόπου όπως εκφράστηκε την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία «η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη».

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος με απαντητική επιστολή του προς τον mητροπολίτη Μεσογαίας k. Νικόλαο, τον ενημερώνει ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτησή του από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής και τον προτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για το καλό και το συμφέρον της Εκκλησίας.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Ιερώνυμος διατυπώνει την αδυναμία του να προσβάλει την απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου, που ουσιαστικά αθωώνει τον Παντελεήμονα. «Δυστυχώς ο Νόμος 5383/1932 δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να προσβάλει το απαλλακτικό βούλευμα του εκκλησιαστικού δικαστηρίου» αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Μεσογαίας είχε στείλει στον Αρχιεπίσκοπο επιστολή, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι αντίθετος σε ενέργειες που δικαιολογούν υπόνοιες συγκάλυψης ή μεθοδεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου