Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Kλείνει η American Express στην Ελλάδα - ΕΡΤ


news.ert.gr
16/3/2009

Στην αναστολή της λειτουργίας της στην Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει η τράπεζα Αmerican Εxpress, έχοντας συμπληρώσει 88 λειτουργίας στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν επηρεάζει τη χρήση των πιστωτικών καρτών American Express Η απόφαση της τράπεζας να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, θα δημιουργήσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις με συνέπειες σε όλους τους τομείς της Οικονομίας.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα Δευτέρα, ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στην Αmerican Εxpress έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Η ΟΤΟΕ

Με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, τονίζει ότι: "Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της, με θέμα την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας American Express να σταματήσει τις εργασίες της και να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα, οδηγώντας έτσι στην ανεργία τους εργαζόμενους και σε καθεστώς ανασφάλειας τους συνταξιούχους, αποφάσισε τα εξής:

Να καλέσει την Κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά σε τρεις κατευθύνσεις:

i.Διασφάλιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων.

ii.Διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

iii.Εφαρμογή όλων των συμβάσεων και των συμφωνιών με το Σωματείο των εργαζομένων, που αφορούν στην τήρηση του Οργανισμού και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των υποχρεώσεων της Τράπεζας, τόσο στο επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων, όσο και σε όλους τους ασφαλισμένους σ' αυτό.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το κλείσιμο μιας τράπεζας ανεξάρτητα από το μέγεθός της και τους λόγους αυτής της επιλογής της, θα δημιουργήσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις με πολλαπλασιαστικές συνέπειες, όχι μόνο στις Τράπεζες, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, οι οποίες πρέπει έγκαιρα με άμεση πολιτική παρέμβαση της Κυβέρνησης να αποφευχθούν. Θέλουμε να επισημάνουμε όμως και τις σοβαρές ευθύνες της ίδιας της Τράπεζας American Express. Επιλέγει μετά από ενενήντα σχεδόν χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα να αποχωρήσει από μια χώρα, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξή της.

Η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την Υπουργό Απασχόλησης, κα Φ. Πάλλη-Πετραλιά και θα είναι παρούσα στο πλευρό του Σωματείου και των εργαζομένων σε όλες τις διαδικασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σε πολιτικό, είτε σε συνδικαλιστικό, είτε σε νομικό επίπεδο. Η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΕ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, θα αντιδράσουν δυναμικά με όλες τις μορφές πάλης, αν η Κυβέρνηση ολιγωρήσει και δεν δώσει άμεση και ουσιαστική λύση, στα πλαίσια των Νόμων, του Συντάγματος και των Συλλογικών Συμβάσεων που ισχύουν στις Τράπεζες".

5 σχόλια:

  1. καλησπέρα

    όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί πρωτίστως και όχι μετέπειτα στο κλείσιμο της επιχείρησης .
    όταν ένας ξένος επενδυτής και μάλιστα με 88 άχρονη πορεία και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι .

    τεσπα ..είσαι καλά χριστιάννα ;; κερνάς καφέ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Den eheis katalavei file mou oti oi kapitalistes to mono pou kanoun einai na pinoun to aima ton ergazomenon? To mono pou tous noiazei einai ta yperkerthi tous.
    Ennoia sou kai i American Express then xanetai, aloimono stous ypallilous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ηρακλή,
    Ευχαρίστως θα κερνούσα καφέ, αλλά εσείς οι Κρητικοί είστε πολύ οξύθυμοι και καλό είναι να τον αποφεύγετε!
    (Ένα αστείο έκανα, μην βγάλεις κουμπούρι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα κουμπούρια τα έχουμε για την επανάσταση όπως και όταν γίνει ..και επειδή μου είσαι πολύ συμπαθής θα είμαι ήρεμος σαν αρνάκι στα όρη τον Απρίλη..Έτσι κι αλλιώς σαββατοκύριακο θα είμαι στην Αθήνα . Πέστο και έγινε ..αναμένω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα ..μη φοβάσαι Χριστιάννα .Τα άρματα είναι για τον πόλεμο και τις επαναστάσεις και προς το παρών ξεκουράζονται..Κάθε σαββατοκύριακο θα είμαι Αθήνα έτσι κι αλλιώς από τώρα μέχρι αρχές Αυγούστου .
    Αν προκύψει και θες κάποια στιγμή πίνουμε κείνο το καφέ που λέγαμε .Αν έχεις χρόνο φυσικά .

    να σαι καλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή