Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

«Ναι» από Ομπάμα στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για βασανισμούς - Αντιδρά η CIA - in.gr


Associated Press
23/3/2009
Ουάσινγκτον

Την έγκριση για τη δημοσιοποίηση τριών απόρρητων μνημονίων, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι μέθοδοι βασανισμού υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, επί προεδρίας Μπους, αναμένεται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Η απόφαση έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της CIA.

Το θέμα αποκάλυψε το περιοδικό Newsweek. Tα έγγραφα συντάχθηκαν το 2005 από δικαστικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, και παραθέτουν για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάκριση κρατουμένων.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο περιοδικό ότι τα έγγραφα ενδεχομένως είναι επιβαρρυντικά για τη CIA. Αλλοι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η σύσταση ειδική επιτροπής για να διερευνηθούν οι βασανισμοί.

Υπερ της δημοσιοποίσης των εγγράφων έχει ταχθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ Τζούνιορ.

Ο Χόλντερ υποστηρίζει ότι δεδομένης της απόφασης Ομπάμα που απαγορεύει τη διενέργεια τέτοιων τακτικών ανάκρισης, δεν υπάρχει λόγος να θεωρούνται απόρρητα έγγραφα.

Εντελώς αντίθετη άποψη εκφράζει, σύμφωνα πάντα με το Newsweek, ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χάιντεν, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται να συντάσσεται με την άποψη του Χόλντερ. Να σημειωθεί ότι την αποκάλυψη του Newsweek αρνήθηκαν να σχολιάσουν επισήμως τόσο ο Λευκός Οίκος και η CIA όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου