Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Άνοιγμα του Ομπάμα προς την Τεχεράνη με βιντεοσκοπημένο μήνυμα (Δειτε το μήνυμα 3΄και 31΄΄)


(20/3/2009 10:30:00)
ΕΡΤ 3

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απηύθηνε ένα απρόσμενο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Ιράν, προτείνοντας "μία νέα αρχή" στις διπλωματικές επαφές για να γυρίσει η σελίδα των διμερών σχέσεων. "Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιόν μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων", αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του, που βιντεοσκοπήθηκε για να μεταδοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ, με την οποία οι Ιρανοί υποδέχονται την άνοιξη.

Ο Ομπάμα υπερέβη τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα ως πρόεδρος, προσφέροντας "κλάδον ελαίας" στην Τεχεράνη, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και την υποστήριξη που παρέχει σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Εγκαταλείποντας το δόγμα του Τζορτζ Μπους, που είχε κατατάξει το Ιράν στον "άξονα του κακού", ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε απευθείας διπλωματικές επαφές με το Ιράν.

"Αυτή η διαδικασία δεν θα προκαταλαμβάνεται από απειλές. Επιδιώκουμε επαφή που είναι τίμια και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό", αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λάβει το Ιράν "τη θέση που δικαιούται στην κοινωνία των εθνών", προσθέτει ο Ομπάμα, τονίζοντας ωστόσο ότι και η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει από την πλευρά της για να υπάρξει συμφιλίωση. "Έχετε αυτό το δικαίωμα- αλλά συνοδεύεται από πραγματικές ευθύνες και αυτή η θέση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την τρομοκρατία ή τα όπλα, αλλά με ειρηνικές ενέργειες που αποδεικνύουν το αληθινό μεγαλείο του ιρανικού λαού και τον πολιτισμό του", αναφέρει στο μήνυμά του προς το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος. "Και το μέτρο του μεγαλείου δεν είναι η δυνατότητα να καταστρέφεις, αλλά η αποδεδειγμένη δυνατότητά σας να οικοδομείτε και να δημιουργείτε", προσθέτει ο Ομπάμα.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ομπάμα διανεμήθηκε από το Λευκό Οίκο σε επιλεγμένα κανάλια στη Μέση Ανατολή με υποτίτλους στα Φαρσί και ανέβηκε παράλληλα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Θετικά δέχτηκε η Τεχεράνη το μήνυμα του Ομπάμα

Θετικά δέχτηκε το Ιράν το μήνυμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή το ιρανικό νέο έτος, αλλά παράλληλα ζητεί συγκεκριμένες πράξεις που θα επανορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, τόνισε ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλος του προέδρου Αχμαντινετζάντ. "Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιόν μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων", αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του, που βιντεοσκοπήθηκε για να μεταδοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής. "Δεχόμαστε ευνοϊκά την βούληση του αμερικανού προέδρου να παραμερίσει τις διαφορές του παρελθόντος, αλλά ο τρόπος για να φτάσουμε εκεί δεν είναι να ζητάει από το Ιράν να ξεχάσει μόνο αυτό την επιθετική στάση των ΗΠΑ κατά το παρελθόν", επισήμανε ο ίδιος. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη του παρελθόντος και να τα επανορθώσουν, ώστε να παραμεριστούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες", πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου