Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Επιδείνωση στο Γκουαντάναμο μετά την εκλογή Ομπάμα αναφέρει πρώην κρατούμενος - ΤΟ ΒΗΜΑ


Ο Μπίνιαμ Μοχάμεντ αφέθηκε ελεύθερος πριν από ένα μήνα

«Η τελευταία εκδίκηση»
Λονδίνο - Κυριακή 8 Μαρτίου 2009 [ 17:02 ]

Ο πρώτος κρατούμενος που απελευθερώνεται από το Γκουαντάναμο μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι η κατάσταση στο στρατόπεδο έχει επιδεινωθεί μετά την αλλαγή ηγεσίας, καθώς οι δεσμοφύλακες θέλουν να βγάλουν τα απωθημένα τους όσο προλαβαίνουν...

«Από τις εκλογές και μετά η κατάσταση έχει γίνει πιο σκληρή» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday ο 30χρονος Μπίνγιαμ Μοχάμεντ, αιθιοπικής καταγωγής και κάτοικος Βρετανίας. «Οι δεσμοφύλακες έλεγαν 'ναι, αυτό το μέρος θα κλείσει' αλλά σε εμάς φαινόταν ότι ήθελαν να πάρουν την τελευταία τους εκδίκηση» υποστήριξε.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι φυλακή του Γκουαντάναμο θα κλείσει εντός του έτους.

Ο Μοχάμεντ, ελεύθερος εδώ και ένα μήνα, συνελήφθη το 2002 στο Πακιστάν με την υποψία ότι είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ότι σχεδίαζε να κατασκευάσει μια «βρόμικη βόμβα» με ραδιενεργά υλικά. Επισήμως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τη Βρετανία.

Ο πρώην κρατούμενος δηλώνει ότι κακοποιήθηκε κατά την κράτησή του στο Μαρόκο, όπου οι ανακριτές του τον τραυμάτισαν με ξυράφι στο στήθος και τα γεννητικά όργανα. Η κακομεταχείριση συνεχίστηκε όταν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν: Για πέντε μήνες ζούσε στο απόλυτο σκοτάδι και «έφτασε κοντά στην τρέλα» ακούγοντας το ίδιο άλμπουμ του ράπερ Έμινεμ στη διαπασών για ένα μήνα συνέχεια.

Στο Γκουαντάναμο, υποστήριξε ο πρώην κρατούμενος, οι φρουροί κόντεψαν να του βγάλουν τα μάτια όταν αρνήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα. Ανέφερε μάλιστα ότι η ειδική ομάδα φρουρών που τιμωρεί τους κρατούμενους μέσα στα κελιά τους χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα.

Ο Μοχάμεντ υποστήριξε ακόμα ότι υποχρεώθηκε από τους βασανιστές του να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατασκευή της βρώμικης βόμβας καθώς και για σχέδιο επίθεσης σε πολυκατοικίες της Νέας Υόρκης.

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάστηκαν με τους βασανιστές του στο Μαρόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου