Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

1.031 οικογένειες από Σμύρνη, Κων/πολη, Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις διεκδικούν αποζημιώσεις! - Ελέγξτε προσεκτικά τον κατάλογο! - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009!!!



Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση www.greekinsuranceclaims.com ή να τηλεφωνήσουν δωρεάν στο 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα, ο αριθμός της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής είναι 00 800 33 311144.

makthes.gr

Οι παροχές αγγίζουν τα 15 εκατ. δολάρια και αφορούν τους απογόνους ελληνικών οικογενειών από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Του Γιώργου Χρηστίδη

Μιλά στη “Μακεδονία” ο αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκαγιάν, με ενέργειες του οποίου δικαιώνονται έπειτα από έναν αιώνα οι κληρονόμοι όσων έχασαν περιουσίες την ταραγμένη περίοδο 1882-1914

Περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου να διεκδικήσουν τις παροχές των ασφαλιστικών συμβολαίων που είχαν συνάψει πρόγονοί τους προ του 1915 έχουν οι οικογένειες περίπου 1.000 Ελλήνων από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και περιοχές της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η “Μ” δημοσιεύει σήμερα σε έντυπη μορφή και στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο (www.makthes.gr) τον πλήρη κατάλογο των ονομάτων των ασφαλισμένων (με λατινικούς χαρακτήρες, όπως αναγράφονται στα πρωτότυπα συμβόλαια) της αμερικανικής εταιρείας New York Life Insurance Co. μαζί με τον αριθμό των συμβολαίων, τον τόπο κατοικίας, την ημερομηνία γέννησης και το επάγγελμά τους.

Με βάση τον κατάλογο αυτό όσοι αναγνωρίσουν κάποιον πρόγονό τους και μπορούν να αποδείξουν συγγενική σχέση μαζί του έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το ειδικό έντυπο αξίωσης προς το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής με ταχυδρομική σφραγίδα ή ημερομηνία αποστολής e-mail όχι μεταγενέστερη από την 31η Μαρτίου 2009 και να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί από το ποσό των 15 εκατ. δολ. που έχει αποφασίσει να χορηγήσει στους δικαιούχους η αμερικανική εταιρεία.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η εταιρεία New York Life Insurance Co. άρχισε να δραστηριοποιείται στην Οθωμανική αυτοκρατορία το 1882. Λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε μετά το ξέσπασμα του Αʼ Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία, που παραμένει ενεργή και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, έφυγε από την Ευρώπη και την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1914. Με τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη Μικρασιατική καταστροφή και τα άλλα γεγονότα της ταραχώδους περιόδου από το 1915 έως το 1923 χιλιάδες αρμένιοι και έλληνες ασφαλισμένοι της εταιρείας εκτοπίστηκαν ή αφανίστηκαν, χωρίς να λάβουν ποτέ οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι τους όσα δικαιούνταν. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν είχε υποχρέωση να αναζητήσει η ίδια τους δικαιούχους, πολλά από τα συμβόλαια αυτά έμεναν επί δεκαετίες στα συρτάρια της.

Ο ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα ο αρμενικής καταγωγής δικηγόρος Βαρτκές Γεγκαγιάν, τον οποίο αναζήτησε η “Μ” στο γραφείο του στο προάστιο Γκλέντεϊλ του Λος Άντζελες. Ο κ. Γεγκαγιάν κινητοποιήθηκε, όταν διάβασε τα απομνημονεύματα του φιλέλληνα αμερικανού πρέσβη στην Οθωμανική αυτοκρατορία την κρίσιμη εκείνη περίοδο Χένρι Μοργκεντάου, ο οποίος είχε αρνηθεί στην οθωμανική κυβέρνηση να παραδώσει τα ονόματα των αρμένιων ασφαλισμένων της εταιρείας. Από προσωπικό ενδιαφέρον αρχικά, καθώς και ο ίδιος κατάγεται από Αρμένιους που ζούσαν στη Σπάρτη της Πισιδίας (κοντά στη σημερινή Αττάλεια), ο κ. Γεγκαγιάν άρχισε να αναζητά τη λίστα με τα ονόματα των αρμένιων ασφαλισμένων και μετά την υποβολή συλλογικών αγωγών και την αλλαγή του πολιτειακού νόμου της Καλιφόρνιας περί παραγραφής κατάφερε να πείσει την εταιρεία να ανοίξει τα αρχεία της και κατʼ επέκταση το δρόμο για την οικονομική και ηθική δικαίωση των 2.300 κληρονόμων τους.
Η λίστα όμως δεν περιείχε ονόματα μόνο αρμενίων αλλά και ελλήνων ασφαλισμένων. “Η γυναίκα μου είναι από την Κύπρο και τα ελληνικά μού είναι οικεία. Όταν είδα λοιπόν τα ονόματα, διαπίστωσα ότι πολλά από αυτά είναι ελληνικά. Και ό,τι ισχύει για τους Αρμένιους ισχύει φυσικά και για τους Έλληνες”, εξηγεί ο ίδιος στη “Μ”. Κατόπιν τούτου η New York Life ερεύνησε τα αρχεία της, για να εντοπίσει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που εκδόθηκαν σε Έλληνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία πριν από το 1915, καταλήγοντας στη λίστα με τα 1.031 ονόματα ασφαλισμένων που δημοσιεύει σήμερα η “Μ”.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Όπως αποκάλυψε στη “Μ” ο κ. Γεγκαγιάν, ήδη οι αιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης ξεπερνούν τον αριθμό των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και αγγίζουν τις 1.500. “Αυτό είναι φυσιολογικό για πολλούς λόγους. Σε πολλά συμβόλαια οι δικαιούχοι κληρονόμοι είναι περισσότεροι του ενός, ενώ υπάρχουν και συνωνυμίες. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν και την αξιολόγηση έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από διαπρεπείς Έλληνες, η οποία θα αποφανθεί. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για την εταιρεία”.

Μάλιστα η καταβολή των χρημάτων στους τελικούς δικαιούχους θα γίνει άμεσα. “Η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη. Υπολογίζω ότι μέσα σε 60 ημέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου, δηλαδή προς τα τέλη Μαΐου, θα έχουν δοθεί τα χρήματα”.

Όσο για το ύψος των παροχών που μπορούν να ελπίζουν ότι θα λάβουν οι απόγονοι των ελλήνων ασφαλισμένων, αυτό εξαρτάται φυσικά, όπως εξηγεί ο κ. Γεγκαγιάν, από πολλούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των δικαιούχων και φυσικά το ύψος των καταβολών. “Υπολογίζω πάντως ότι θα είναι πάνω από τα 7.000 δολάρια κατά μέσο όρο ανά ασφαλιστήριο συμβόλαιο που προέκυψε στην περίπτωση των Αρμενίων, διότι οι Έλληνες ήταν πιο σημαντική κοινότητα. Οι έλληνες ασφαλισμένοι ήταν εύποροι κάτοικοι της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και όχι χωρικοί που ζούσαν στην Ανατολία, όπως οι Αρμένιοι. Το ποσό των 15 εκατ. δολ. είναι πάντως υπεραρκετό, για να καλύψει τις αιτήσεις”.
Ο κ. Γεγκαγιάν παραδέχεται όμως ότι και η ίδια η ασφαλιστική εταιρεία επέδειξε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. “Είναι προς τιμήν τους ότι κράτησαν ανέπαφα τα αρχεία όλα αυτά τα χρόνια. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τα έχουν καταστρέψει, χωρίς κανείς να μπορεί να πει τίποτα”.

--------------------------------------------------------------------------------

Η επόμενη μεγάλη
υπόθεση του
αρμένιου δικηγόρου


Το δικηγορικό γραφείο του Βαρτκές Γεγκαγιάν ήδη μελετά έναν άλλο, αντίστοιχο φάκελο ελληνικού ενδιαφέροντος

Πρόκειται για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν συνάψει, αυτή τη φορά με γαλλικές και βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες, εύποροι έλληνες έμποροι της Σμύρνης, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. “Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα μπορώ να πω περισσότερα για την υπόθεση των ασφαλιστηρίων πυρκαγιάς με ασφαλισμένους Έλληνες της Σμύρνης. Ήδη με έχουν προσεγγίσει πέντε-έξι Έλληνες, που είναι απόγονοι ασφαλισμένων, και το γραφείο μας είναι ήδη σε επαφή με μία ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία για την υπόθεση”, αποκάλυψε ο ίδιος στη “Μ”. Ο κ. Γεγκαγιάν προσθέτει ότι μένει να ξεκαθαριστούν αρκετά νομικά ζητήματα, όμως, εάν οι εταιρείες αρνηθούν να συνεργαστούν, “εμείς θα ακολουθήσουμε την ίδια οδό, ασκώντας αγωγή στο ίδιο δικαστήριο που μας δικαίωσε στην πρώτη υπόθεση”.

--------------------------------------------------------------------------------

9+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

1. Τι είναι το Πρόγραμμα Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής;

To Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία ασφαλίσεων ζωής New York Life, για να ενθαρρύνει την υποβολή αξιώσεων για παροχές σύμφωνα με συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που εκδόθηκαν με αρχή το 1882 στην Οθωμανική αυτοκρατορία για άτομα ελληνικής καταγωγής (τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια).

2. Ποιος μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές σύμφωνα με το Πρόγραμμα;

Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με οποιοδήποτε από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές.

3. Τι είναι τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια;

Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής τα οποία: (i) εκδόθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company κάποια στιγμή μετά το 1882, (ii) ασφάλισαν τη ζωή κάποιου ατόμου ελληνικής καταγωγής που ζούσε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, (iii) ίσχυαν μετά το 1914 και (iv) δεν έχουν εξοφληθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής παροχών θανάτου, της αξίας εξαγοράς, της αξίας σε μετρητά ή της καταβολής του ασφαλίσματος μετά το τέλος της περιόδου.

4. Υπάρχουν προθεσμίες για την υποβολή αξίωσης;

Ναι. Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια πρέπει να υποβάλει ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) με ταχυδρομική σφραγίδα ή ημερομηνία αποστολής e-mail όχι μεταγενέστερη από την 31η Μαρτίου 2009.

5. Πώς μπορώ να υποβάλω αξίωση;

Πρέπει να αποστείλετε ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης ταχυδρομικώς ή με e-mail. Τα έντυπα αξίωσης πρέπει να υποβληθούν στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) ταχυδρομικώς ή μέσω διαδικτύου. Για αποστολή ταχυδρομικώς: Αποστείλετε τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board, c/o The Garden City Group, Inc., P.O. Box 9272, Dublin, OH 43017-4672.
Για αποστολή μέσω Internet: Αποστείλετε με e-mail τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com.

6. Εάν η υποβολή είναι εκπρόθεσμη;

Οι αξιώσεις που θα ταχυδρομηθούν ή θα αποσταλούν με e-mail μετά τις 31 Μαρτίου 2009 δεν θα ληφθούν υπόψη από το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής και δεν θα δικαιούνται καμία παροχή.

7. Ποιος θα αποφασίσει αν η αξίωση θα πληρωθεί ή όχι;

Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής, που αποτελείται από τρεις Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να θητεύσουν στο Συμβούλιο, θα αποφασίσει για το ποιες αξιώσεις θα πληρωθούν. Το Συμβούλιο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται σε υποστήριξη μιας αξίωσης και ενδέχεται να επικοινωνήσει με το άτομο που υποβάλλει την αξίωση, για να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία.

8. Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αξίωση;

Για να ληφθεί υπόψη η αξίωσή σας, πρέπει να υποβάλετε το έντυπο αξίωσης και κάποια αποδεικτικά στοιχεία για την οικογενειακή σχέση σας με ένα άτομο που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων ενδέχεται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το άτομο που υποβάλλει την αξίωση. Εάν έχετε τυχόν ερωτήσεις, μπορείτε να τηλεφωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 1-888-922-2973 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και στην Ελλάδα στο 00 800 33 311144 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

8. Με ποιον τρόπο θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;
Αφού το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων εγκρίνει μία αξίωση, η απόφαση θα είναι οριστική. Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια αποτιμώνται σε γαλλικά φράγκα ή σε λίρες Αγγλίας. Τα έσοδα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα μετατραπούν σε δολάρια ΗΠΑ.

9. Πότε θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;

Οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου θα καταβληθούν κάποια στιγμή μετά τις 31 Μαρτίου 2009, αφού εξεταστούν όλες οι αξιώσεις.

10. Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Στην ειδική ιστοσελίδα http://www.greekinsuranceclaims.com/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπόθεση μαζί με το έντυπο αξίωσης. Μπορούν επίσης για τον ίδιο λόγο να καλούν στο τηλ. 00 800 33 311144 ή να αποστείλουν τις ερωτήσεις τους με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΙΑΣ ΑΞΙΩΣΗΣ

Αν μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, μπορεί να έχετε δικαίωμα για παροχές σύμφωνα με αυτό το Πρόγραμμα.

Βήματα για την υποβολή μιας αξίωσης:

1. Εξετάστε τον κατάλογο που περιέχει τα άτομα που ασφαλίστηκαν σύμφωνα με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια.

2. Προσδιορίστε αν συνδέεστε με κάποιο άτομο που περιέχεται στον κατάλογο.

3. Συμπληρώστε το έντυπο αξίωσης (επισυνάπτεται παρακάτω), αν είστε απόγονος/απόγονη κάποιου ατόμου που περιέχεται στον κατάλογο.

4. Ακολουθήστε τις οδηγίες για υποβολή του συμπληρωμένου εντύπου αξίωσης είτε ταχυδρομικώς είτε μέσω Internet μέχρι τις 31 Μαρτίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου