Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα του 2009 (της Χριστιάννας Λούπα)


Της Χριστιάννας Λούπα

«Μπροστά στα γενικά και ειδικά φαινόμενα της εκτεταμένης εγκληματικότητας, ο πολιτικός κόσμος δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε την πολυτέλεια να διαφωνεί. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων "εν ομοφωνία" τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή του φαινομένου, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Καλείται, λοιπόν, ο πολιτικός κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του αναδιατάσσοντας και προσανατολίζοντας τη δημόσια δύναμη (Αστυνομία) στην προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του πολίτη, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Το αίσθημα της ασφάλειας πρέπει να εμπεδωθεί στον κάθε πολίτη».

Οι απόψεις αυτές του τέως αντιπροέδρου της Βουλής,(skai.gr – Διάλογος – Απόψεις, 24/3/2009), κ. Παναγιώτη Κρητικού, νομίζω πως αντικατοπτρίζουν μια μεγάλη αλήθεια, τονίζοντας την κατεπείγουσα ανάγκη συντονισμού και ομόφωνης δράσης ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.

«Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή δουλείας από τη δουλεία στο φόβο. Τα έννομα αγαθά του πολίτη, τα ατομικά, περιουσιακά και άλλα δικαιώματα πρέπει να τελούν υπό την εγγύηση της πολιτείας», συμπληρώνει ο κ. Κρητικός, καθώς μας υπενθυμίζει τα έντονα αισθήματα φόβου, που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε αρχίσει να βιώνουμε καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Φόβος το βράδυ στο σπίτι, φόβος τη μέρα στην Τράπεζα, στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στο δρόμο. Επίσης, φόβος ότι η ανεργία θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας, φόβος ότι θα χάσουμε το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας.

Παρόμοια οικονομική δυσπραγία, αλλά και έξαρση της εγκληματικότητας που αναπόφευκτα τη συνοδεύει, γνώρισαν οι βιομηχανικές χώρες κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929, που έμελλε να ταλαιπωρήσει τον κόσμο για μια ολόκληρη δεκαετία και ξέσπασε μετά το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Στην Ελλάδα του σήμερα ωστόσο, η εντεινόμενη οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα στα οποία παραμένει εγκλωβισμένη η Ελληνική Αστυνομία, σε συνάρτηση με το ανεξέλεγκτο κύμα οικονομικών μεταναστών, που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι, διαμορφώνουν τους ιδιαίτερους παράγοντες του εγκλήματος.

Κι επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ΕΛ.ΑΣ., προσπαθώντας να αποκαταστήσει το χαμένο της γόητρο, θέσπισε πρόσφατα νέα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας, όπως τη συγκρότηση 30 Ομάδων Ταχείας Επέμβασης με 12 αστυνομικούς η καθεμία, τη δημιουργία μικτών ομάδων από ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά, την επαναδραστηριοποίηση του δικτύου συγκέντρωσης πληροφοριών και την αναδιάρθρωση και ενίσχυση των δυνάμεων. Υπό σκέψη είναι επίσης η πρόσληψη μεταναστών στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα μέτρο που θεωρείται αποτελεσματικό στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστρία.

Τα παραπάνω μέτρα θα συνδυαστούν επίσης με τη συνδρομή της Scotland Yard, που, κατόπιν αιτήσεως της ελληνικής κυβερνήσεως, αποφάσισε την αποστολή ενός επιπλέον κλιμακίου Βρετανών αξιωματικών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αξιωματικό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Χρήστο Καλαματιανό, γνώστη της κατάστασης στην Ελλάδα από την προηγούμενη εμπειρία του με τη 17Ν.

Εάν παρόλα αυτά, τα μέτρα δεν συνοδευτούν και από αυστηρούς ελέγχους των εισερχομένων στη χώρα, μέσω διασυνοριακής ευρωπαϊκής αστυνομίας, φοβάμαι ότι οι εγχώριοι σε συνεργασία με τους εισαγόμενους εγκληματίες θα συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι και θα περάσει πολύς καιρός ακόμα για να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να κοιμούνται ήσυχοι τις νύχτες στο κρεβάτι τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου