Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σκέψεις να βγει από την απομόνωση ο Οτσαλάν - pathfinder news



ANT1
21/11/2008

Τουρκία — Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τέλος στην απόλυτη απομόνωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ίμραλι στη βορειοδυτική Τουρκία, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

«Ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός κτιρίου στο Ίμραλι (...) μπορεί να μεταφέρουμε εκεί 5-6 κρατούμενους, είναι ένα θέμα που μελετάται», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους, τους οποίους επικαλούνται τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον 59χρονο Οτσαλάν, ζήτησε το Μάρτιο από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει τέλος στην απομόνωσή του, η οποία είναι επιζήμια για τη διανοητική του υγεία, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε, σύμφωνα με έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο.

Σε επίσκεψή της, το Μάιο του 2007, στο νησί Ίμραλι, η Επιτροπή είχε εξετάσει τις συνθήκες κράτησης και την κατάσταση της υγείας του Οτσαλάν, του μόνου τροφίμου της φυλακής αυτής υψίστης ασφαλείας από τις 16 Φεβρουαρίου του 1999.

Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων είχε εκφράσει ανησυχία για τη σημαντική επιδείνωση που παρουσίαζε πέρυσι η διανοητική κατάσταση του Κούρδου ηγέτη, από τις προηγούμενες επισκέψεις της το 2001 και το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου