Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

O 44oς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - ΑΝΤ1








Πηγή:ANT1
Δημιουργία:19/11/2008


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άλλαξαν σελίδα μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 2008, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα μείνουν στην ιστορία, μιας και το αποτέλεσμά τους επεφύλασσε πολλές πρωτιές για τη χώρα και τον ίδιο τον πρόεδρό της.

Ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία του αμερικανικού έθνους, ο πρώτος αφροαμερικανός που έλαβε χρίσμα από μεγάλο πολιτικό κόμμα, ο πρώτος μετά τον Τζίμι Κάρτερ, το 1976, που κατέκτησε την πλειοψηφία των ψήφων, σε μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό από αυτόν του Λ. Τζόνσον στις προεδρικές εκλογές του 1964, αλλά και εκείνος που ανέβασε σε πρωτοφανή επίπεδα την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2009 και όπως ο ίδιος δηλώνει: «ο δρόμος μπροστά θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο». Ο 47χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η ενσάρκωση του ονείρου του αγωνιστή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έχει παραλληλισθεί με τον Τζον Κένεντι για το χάρισμα και την ελπίδα της αλλαγής που πρεσβεύει.

Σε μια χώρα όπου οι μαύροι δεν απολαμβάνουν πολιτικών δικαιωμάτων παρά εδώ και μισό αιώνα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ακολούθησε μια υποδειγματική πορεία και ενσαρκώνει το πρόσωπο μιας ανανεωμένης Αμερικής, συμφιλιωμένης με τον εαυτό της.

Ποιος όμως είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, που ήρθε να ταράξει τα νερά στην πολιτική ζωή των Η.Π.Α;

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 από Κενυάτη πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Χονολουλού, ενώ για τέσσερα χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του. Ο Μπαράκ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παντρεύτηκε το 1992 με την Μισέλ και έχει δύο κόρες, τη 10χρονη Μάλια και την 7χρονη Σάσα. Έχει γράψει δύο βιβλία, ένα με τα απομνημονεύματα της παιδικής του ηλικίας και τιτλοφορείται Dreams from My Father και ένα στο οποίο παραθέτει την προσωπική του άποψη για την αμερικανική πολιτική σκηνή και φέρει τον τίτλο The Audacity of Hope,.

Από το 1997 ως το 2004 υπηρέτησε στη Βουλή του Ιλινόις, ενώ η προσπάθειά του να εκλεγεί βουλευτής το 2000 απέτυχε, και τρία χρόνια μετά ανακοίνωσε ότι θα διεκδικούσε το αξίωμα του γερουσιαστή. Την επόμενη χρονιά, ενώ ήταν ήδη βουλευτής του Ιλινόις, απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2004. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους εξελέγη μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ με 70% των ψήφων.

Τρία χρόνια μετά ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008, με όραμά του να τερματίσει τον Πόλεμο στο Ιράκ και να διατηρηθεί η ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Αμερικής.

Η προεκλογική περίοδος

Ο Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ως κύρια αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα, τη Χίλαρι Κλίντον, πάλεψε σκληρά για τη νίκη, χωρίς ωστόσο να έχει αρχικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, μιας και οι δυο τους αναδείχθηκαν ισόπαλοι στις τέσσερις πρώτες προκριματικές εκλογές. Ο Ομπάμα κέρδισε στην Αϊόβα και στην Νότια Καρολίνα, ενώ η Κλίντον πήρε την πρωτιά στο Νιου Χαμσάιρ και στη Νεβάδα.

Ωστόσο, ο Ομπάμα είχε κερδίσει ένα άλλο μεγάλο στοίχημα, αυτό της νεολαίας, μιας και η νίκη του στην Αϊόβα χαρακτηρίστηκε από τη στήριξη που του παρείχαν οι ψηφοφόροι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Μέριλαντ, Βιρτζίνια και Ουάσιγκτον «περιήλθαν» στα χέρια του στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κέρδισε στη γενέτειρά του, Χαβάη και στο Ουινσκόνσιν. Ο ίδιος αναδείχθηκε νικητής, επίσης, σε Ουαϊόμινγκ και Μισισίπι.

Αργότερα, όμως, ήρθαν και ήττες, και συγκεκριμένα σε έξι πολιτείες εκ των εννέα που διεκδικούσε στις προκριματικές εκλογές. Ήταν όμως σειρά για τη Βόρεια Καρολίνα και το Όρεγκον να περάσουν στον Ομπάμα. Και παρ ότι η Χίλαρι πέτυχε μεγάλη νίκη στις προκριματικές του Πουέρτο Ρίκο, την 1η Ιουνίου, ο Ομπάμα συνέχισε να προηγείται. Στις 3 Ιουνίου η Κλίντον κέρδισε στη Νότια Ντακότα και ο Ομπάμα στη Μοντάνα, ενώ με καταμετρημένες όλες τις πολιτείες, ο Ομπάμα συμπλήρωσε τους 2.118 εκλέκτορες και έλαβε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Έτσι έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός που έλαβε χρίσμα από μεγάλο πολιτικό κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ομπάμα βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην «ενότητα» των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου. «Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, παρά μόνο μαζί», είχε δηλώσει.

«Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή, μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα». Με αυτά τα λόγια κέρδισε την εκτίμηση αλλά και την ψήφο των Αμερικανών.

Μεγάλη νίκη και διεθνή σχόλια

Η θριαμβευτική εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από σύσσωμο τον ευρωπαϊκό πολιτικό κόσμο, αλλά και από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνας και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, Τζον Μακ Κέιν αποδέχθηκε την ήττα του από τον αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του ως 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Φθάσαμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού», ξεκίνησε την ομιλία του ο Μακ Κέιν στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο στο Φοίνιξ της Αριζόνας. «Ο Αμερικανικός λαός μίλησε και μίλησε με απόλυτη σαφήνεια» τόνισε ο Τζον ΜακΚέιν.

Ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε στο διάδοχό του μια «πλήρη συνεργασία» της κυβέρνησής του κατά τη μεταβατική περίοδο, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε «συναρπαστική» την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι είναι περήφανη που οι ΗΠΑ εξέλεξαν τον πρώτο τους μαύρο πρόεδρο.

Η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, Μισέλ Ομπάμα

Η 44χρονη Μισέλ Ομπάμα, παιδί μιας μετριοπαθούς οικογένειας που μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Σικάγου, είναι πλέον η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία αρκετοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν με την Τζάκι Κένεντι.

Η ίδια, νέα, κομψή και με ποιοτικό χιούμορ, δίνει προτεραιότητα στην οικογένειά της και έθεσε ως όρο στον σύζυγό της, για να δεχθεί την υποψηφιότητά του, να δίνει χρόνο στις δύο κόρες του. Η Μισέλ σπούδασε Κοινωνιολογία και έχει κάνει διατριβή με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις. Φοίτησε ακόμα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στήριγμα του Μπαράκ, σε κάθε του βήμα και απόφαση.

Η ίδια, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν είναι πολιτικός του σύμβουλος, αλλά απλά η γυναίκα του, η οποία τον αγαπά και μιλά μαζί του για όλα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Μισέλ τονίζει ότι για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή της είναι υπερήφανη για τη χώρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου