Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Πρώτο βήμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας - ΑΝΤ1



ΑΝΤ1
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2008 10:40:57 μμ

Με την έγκριση 500 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Το σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν (μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης) οι ευρωβουλευτές, εισηγήθηκε ο Δανός ευρωβουλευτής Νιλς Μπασκ, εκ μέρους της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του εισηγητή, εκτιμάται ότι στην ΕΕ υπάρχουν 22 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά.

Παράλληλα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ είναι φθίνουσα και απέχει πολύ από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνιστά τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων ημερησίως.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση προγράμματος για την παροχή δωρεάν φρούτων στους μαθητές, με στόχο την ενθάρρυνση της απόκτησης καλών διατροφικών συνηθειών.

Η πρόταση όμως της Επιτροπής περιοριζόταν σε χρηματοδότηση 90 εκατ. ευρώ για το σχολικό έτος 2009/2010, ποσό το οποίο επιδιώκουν να αυξήσουν σημαντικά οι ευρωβουλευτές με το σημερινό ψήφισμά τους. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα φρούτα, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιλέγονται οπωροκηπευτικά προέλευσης ΕΕ, κατά το δυνατόν νωπά, εποχής και διαθέσιμα σε χαμηλό κόστος.

Για την ουσιαστική επιτυχία του σχεδίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβουλές υγείας και διατροφής, αλλά και ενημέρωση τόσο για τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων όσο και για τα ειδικά χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου