Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Σταματούν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας (news in.gr)




in.gr
20/11/08 19:17


Σταματούν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας, μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, τις οποίες θεωρούν ως το πρώτο βήμα στον αγώνα που έδωσαν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κρατουμένων, το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματα των φυλακισμένων.

«Το υπουργείο οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δε λύνει τα βασικά προβλήματά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι εξακολουθούν να απαιτούν από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων.

«Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», αναφέρει η Επιτροπή Κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν οδηγήσει ώς τον Απρίλιο στην αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα θα κατατεθεί εντός της ημέρας προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ο αριθμός των κρατουμένων θα έχει φτάσει στους 6.815 από τους 12.315 που είναι σήμερα.

Εξαιρούνται οι έμποροι ναρκωτικών, οι διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και όλοι οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε ανεπαρκές το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ναι μεν περιέχει θετικές προτάσεις, αλλά το σύνολο των μέτρων δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «η κυβέρνηση προτείνει μέτρα του παρελθόντος, το οποία, όμως δεν απέδωσαν και δεν πρόκειται να αποδώσουν και τώρα».

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 282 του Κώδικα ποινικής δικονομίας, που προβλέπει τον τρόπο προφυλάκισης των κατηγορουμένων, καθώς και η γενικότερη αναθεώρηση του ποινικού συστήματος, ώστε να υπάρξει, όπως είπε, διαφορετική αντιμετώπιση των κρατουμένων, διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

Αποσπασματικά και ανεπαρκή κρίνονται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ειδικά για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που υπολογίζονται στο 54% των κρατουμένων, το ΚΕΘΕΑ εκτιμά ότι τα μέτρα δεν θα έχουν κανένα ωφέλιμο πρακτικό αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ανέλυσαν τα πρακτικά και νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι κρατούμενοι, τα οποία -όπως υποστήριξαν- δεν επιλύονται με τα υπουργικά μέτρα ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών. Για την επίλυσή τους, όπως είπαν, θα αρκούσε η εφαρμογή των υπαρχόντων ρυθμίσεων του σωφρονιστικού κώδικα και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. καλημέρα ..ξανά..

    Ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά
    να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα
    Ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
    σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα
    Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
    Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
    Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

    Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
    στου κόσμου τα στενά ποιον σημαδεύει
    Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
    που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει
    Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
    Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
    Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

    Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
    Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει...

    Ο θάνατος παντού.Παντού χαρακώματα, ήχοι πολέμου ακήρυχτου μα υπαρκτού όσο κανένας άλλος. Εδώ βρωμάει αίμα, βρωμάει σάρκα ανθρώπινη, εδώ πεθαίνει η ανθρωπιά.Μουντά θλιμμένα χρώματα για στα συρματοπλέγματα της ντροπής.
    Οι άνθρωποι
    Οι άνθρωποι
    Οι άνθρωποι
    άνθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή