Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Επεισόδια στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
29/11/2008

Διαδηλωτές εξεδίωξαν αστυνομικούς από σημείο ελέγχου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.
Περίπου 2.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανάγκασαν αρκετές δεκάδες αστυνομικών να εγκαταλείψουν σημείο ελέγχου που επάνδρωναν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ σήμερα Σάββατο, καθώς ενέτειναν την πολιοροκία του βασικού αεροδρομίου της πόλης, Σουβαρναμπούμι.

Δεν υπήρξε βία κατά το επεισόδιο - ωστόσο υπάρχουν πάντοτε φόβοι ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας θα εκτραπεί σε οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Κλειστό για δύο ημέρες το διεθνές αεροδρόμιο


Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον δύο ημέρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αερολιμενικές αρχές, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη του τερματικού του σταθμού.

Το αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει «καμμία προσγείωση, ή απογείωση για άλλες 48 ώρες», έως τουλάχιστον τις (18.00 [13.00, ώρα Ελλάδος] της 1ης Δεκεμβρίου», τόνισε ο διευθυντής του Σαεριράτ Πρασουτανόντ.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο το βράδυ της Τρίτης κι ορκίσθηκαν να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους έως ότου παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Σομτσάι Γουονγκσαουάτ.

Εκτός από το Σουβαρναμπούμι, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Τετάρτης και το αεροδρόμιο Ντον Μουεάνγκ στη Μπανγκόκ, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εσωτερικές πτήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες ξένοι παραθεριστές βρίσκονται καθηλωμένοι στην Ταϊλάνδη, από την οποία μπορούν ν' αναχωρήσουν πτήσεις με το σταγονόμετρο. Από την Πέμπτη, οι αρχές επέτρεψαν στις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον διάδρομο στην ναυτική βάση Ου-Ταπάο, 190 χλμ από την πρωτεύουσα, για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ένας μήνας για τον επαναπατρισμό των τουριστών

Ο επαναπατρισμός των δεκάδων χιλιάδων ξένων παραθεριστών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ταϊλάνδη εξαιτίας της κατάληψης των αεροδρομίων της Μπανγκόκ από αντιπάλους του καθεστώτος, μπορεί να διαρκέσει «ένα μήνα», ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολάρν Τσαϊπραουάτ.

«Η επιχείρηση για να βοηθηθούν οι ταξιδιώτες να μεταβούν στις χώρες τους μπορεί να διαρκέσει κι ένα μήνα, από σήμερα», τόνισε ο Ολάρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τουλάχιστον 30.000 ταξιδιώτες χάνουν καθημερινά τις πτήσεις τους εξαιτίας της κατάληψης των δύο αεροδρομίων της Μπανγκόκ, παρά τη λειτουργία του διαδρόμου της βάσης Ου-Ταπάο για πτήσεις ύψιστης προτεραιότητας.

Παράλληλα, ο Ολάρν τόνισε πως οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν «καταστροφικό» αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας, που βασίζεται τα μέγιστα στους περίπου 15 εκατ. παραθεριστές που επισκέπτονται κάθε χρόνο το βασίλειο.

Ο ίδιος εκτίμησε σε «περίπου ένα εκατ.» τον αριθμό των Ταϊλανδών που θα χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας της παρούσης κρίσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου