Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Ένας ενοχλητικός φυλακισμένος - ΤΑ ΝΕΑ


ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ gangel@dolnet.gr
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Η Τουρκία πίστευε ότι είχε ξεμπερδέψει με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το 1999 ο αρχηγός του ΡΚΚ, του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, συνελήφθη στο Ναϊρόμπι, μετά τη φυγή του από την Ελλάδα σε συνθήκες που μερικώς μόνο γνωρίζουμε. Μεταφέρθηκε στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε θάνατο και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια, όταν η Άγκυρα κατάργησε τη θανατική ποινή υπό την πίεση της Ευρώπης. Τον έκλεισαν στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά, όπου είναι ο μοναδικός φυλακισμένος- η εφημερίδα «Ζaman» υπολογίζει ότι το κόστος του εγκλεισμού του φτάνει τα 60.000 ευρώ ημερησίως. Συνολικά χίλιοι στρατιώτες φρουρούν αυτή τη φυλακή του ενός κρατουμένου.

«Όταν πηγαίνουμε να τον δούμε, μας χωρίζουν πάντα δύο τζάμια, δεν υπάρχει ποτέ σωματική επαφή», λέει στη γαλλική «Λε Μοντ» η δικηγόρος Χατιτσέ Κορκούτ. «Οι συζητήσεις παρακολουθούνται από δέκα δεσμοφύλακες. Η αλληλογραφία του ελέγχεται εξονυχιστικά και λογοκρίνεται. Μένει κλεισμένος στο κελί 23 ώρες το 24ωρο και δικαιούται ένα ραδιόφωνο, που συνήθως έχει βλάβη». Ενώ, προτού συλληφθεί, ο Οτσαλάν επικρινόταν από άλλους Κούρδους αγωνιστές που επισήμαιναν τον αυταρχισμό και τις ωμότητές του, αυτό το ειδικό καθεστώς φυλάκισης έχει αυξήσει την υποστήριξή του μεταξύ των Κούρδων.

Έτσι, στάθηκε αρκετή μια δήλωση για να ξεσπάσει πυρκαγιά. Στις 17 Οκτωβρίου, οι δικηγόροι του «Άπο»- όπως ήταν το αγωνιστικό ψευδώνυμο του Οτσαλάν- κατήγγειλαν ότι οι δεσμοφύλακες κακομεταχειρίζονται τον πελάτη τους. «Δύο δεσμοφύλακες τον άρπαξαν από τα χέρια και ένας τρίτος τον έσπρωχνε προς τα εμπρός», δήλωσε η Κορκούτ. «Ήταν η πρώτη σωματική επίθεση εναντίον του. Έως τώρα απειλούσαν μόνο φραστικά τη ζωή του και τον έβριζαν».

Οι αρχές το διέψευσαν, όμως η είδηση προκάλεσε αμέσως εκδηλώσεις οργής στις κουρδικές πόλεις. Εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες δεν περνάει ούτε ημέρα χωρίς νέες ταραχές. Στο Βαν και το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, έγιναν δεκάδες εμπρησμοί αυτοκινήτων και ομάδες νέων επιτίθενται στα θωρακισμένα της Αστυνομίας με πέτρες. Οι ταραχές επεκτείνονται έως τις λαϊκές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και τη Βηρυτό, οπαδοί του ΡΚΚ έκαναν επίσης διαδηλώσεις. Την περασμένη Κυριακή μια έκρηξη σημειώθηκε στην τοπική έδρα του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ στο Χακάρι, την παραμονή μιας επίσκεψης εκεί του πρωθυπουργού Ερντογάν. Στο Ντιγιάρμπακιρ οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος DΤΡ κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κουρδικό και υπέρ του Οτσαλάν, ενώ στην Κωνσταντινούπολη απαγορεύθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και συνελήφθησαν διαδηλωτές.

Ο Οτσαλάν έχει γίνει ένας κρατούμενος ενοχλητικός για την Τουρκία και το θέμα της μεταγωγής του τίθεται και πάλι. Σύμφωνα με τον ερευνητή Σεντάτ Λατσινέρ, «το γεγονός ότι παραμένει σε μια ειδική φυλακή συμβάλλει στον θρύλο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου