Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Συμπλοκές με τραυματισμούς στη Νομική Αθηνών (του Απόστολου Λακασά) Η Καθημερινή



Η Καθημερινή
26/11/2008

Του Απόστολου Λακασά

Αγριες συμπλοκές έγιναν χθες στη Νομική Σχολή Αθηνών, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των φοιτητών του Πολιτικού Τμήματος. Αποτέλεσμα ήταν δύο φοιτητές να τραυματιστούν σοβαρά ενώ στον χώρο προεκλήθησαν σημαντικές ζημιές.

Το θέμα της συνέλευσης ήταν ο τρόπος αντίδρασης των φοιτητών του τμήματος στην επικείμενη αναγνώριση των κολεγίων. Θέμα για το οποίο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα κ.α.).

Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου δέκα ατόμων (σύμφωνα με καταγγελίες, αναρχικοί) εισέβαλαν στον χώρο της συνέλευσης των φοιτητών και προσπάθησαν να τη διαλύσουν. Οι άγνωστοι, που έφεραν κράνη, σφυριά, και γκλομπ, επιτέθηκαν στους φοιτητές με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές. Οπως ανέφερε στην «Κ» η φοιτήτρια της σχολής, που ήταν παρούσα στη συνέλευση, κ. Κατερίνα Τσέλιου «δημιουργήθηκε πανικός, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω των καπνογόνων που εκτόξευσαν και των πυροσβεστήρων που άνοιξαν οι άγνωστοι. Εσπαζαν τζάμια και επιτίθεντο σε φοιτητές με σφυριά και γκλομπ».

Ενας φοιτητής τραυματίστηκε στο μάτι και ένας άλλος στον λαιμό, χωρίς να έχει διευκρινισθεί εάν το τραύμα προεκλήθη από μαχαίρι ή από τα τζάμια που έσπαζαν κατά τη συμπλοκή. Οι δύο φοιτητές μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν. Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Νομικής Σχολής κ. Ιωάννης Καράκωστας καταδίκασε τα επεισόδια και, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για «κατάλυση του ασύλου και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό».

Τα επεισόδια καταδίκασαν και εκπρόσωποι όλων των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίες, μολονότι έχουν το ίδιο αίτημα (τη μη αναγνώριση των κολεγίων), δεν συμφωνούν στην οργάνωση ενιαίων κινητοποιήσεων. Ετσι, για σήμερα και αύριο προβλέπεται νέα ταλαιπωρία για τους Αθηναίους, καθώς θα γίνουν δύο πορείες από φοιτητικές παρατάξεις. Η σημερινή οργανώνεται (12.00 μ. από τα Προπύλαια) από φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΕΑΑΚ). Σε αυτή θα συμμετάσχει και η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Το αυριανό συλλαλητήριο (6 μ.μ. από τα Χαυτεία) το οργανώνουν οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής (φοιτητική νεολαία της ΚΝΕ) και τα μέλη του ΠΑΜΕ (παράταξη του ΚΚΕ στη ΓΣΕΕ).Επίσης, οι φοιτητές σε περίπου 10 σχολές της χώρας έχουν αποφασίσει ολιγοήμερες καταλήψεις. Πάντως, χωρίς δυναμική ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς από τα 21 πανεπιστήμια της χώρας στην απεργία συμμετέχουν οι σύλλογοι διδάσκοντων των έξι, και μια σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, χθες το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ δεν λειτούργησε με απόφαση των διδασκόντων που διαμαρτύρονται για την έλλειψη αποσπασμένων φιλολόγων στο τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου