Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Έληξε η «ομηρία» του Μουμπάι - Τραγικός ο απολογισμός σε ανθρώπινα θύματα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
29/11

Ο απολογισμός των επιθέσεων στο Μουμπάι από ισλαμιστές εξτρεμιστές ανέρχεται πλέον σε 195 νεκρούς και 295 τραυματίες, ανέφερε πριν λίγο σήμερα Σάββατο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην πόλη, την άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

"Τερματίστηκαν» οι επιχειρήσεις, «νεκροί» όλοι οι εξτρεμιστές

Τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι οι επιχειρήσεις κατά των εξτρεμιστών έλαβαν τέλος. Συγκεκριμένα, επικαλούμενα τον αξιωματικό επικεφαλής της δύναμης των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ στο Μουμπάι, ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε.

Ο στρατιωτικός δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ότι δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο.

Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την τύχη των ομήρων και των φιλοξενουμένων στο ξενοδοχείο όπου εξελισσόταν η μάχη.

Εκπαιδευμένα σκυλιά οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο και έφθασαν ασθενοφόρα, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής κατέσβεσαν την φωτιά που είχε ξεσπάσει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτίσματος, πιθανώς από έκρηξη χειροβομβίδας.

Μια σορός εθεάθη να πέφτει, διαπερνώντας ένα παράθυρο, από το ισόγειο του ξενοδοχείου στο εξωτερικό του. Τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι ήταν ένας από τους εξτρεμιστές.

«Οι επιχειρήσεις τερματίστηκαν, όλοι οι τρομοκράτες είναι νεκροί», δήλωσε πριν από λίγο ο Χασάν Γκαφούρ, επικεφαλής της αστυνομίας, 60 ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων.

Συνεργασία Ινδίας - Πακιστάν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν θα αποστείλει εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ISI, για να συμβάλλει στις έρευνες στο Μουμπάι της Ινδίας όσον αφορά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την Τετάρτη και όχι τον διευθυντή της, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Πακιστάν APP.

Σε μια εξέλιξη δίχως προηγούμενο, η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε ανακοινώσει ότι ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Ινδία για να συμβάλλει στις έρευνες κατόπιν αιτήματος του Ινδού πρωθυπουργού.

Το πρακτορείο επικαλέσθηκε ως πηγή κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες που να εξηγούν την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ.

Μπράουν: Δεν υπάρχουν στοιχεία για βρετανική εμπλοκή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα ότι βρετανοί πακιστανικής καταγωγής εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μουμπάη, αλλά προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Ινδίας, έγραψε ότι κάποιοι από τους δράστες είναι Βρετανοί.

Πηγή των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τέτοια δημοσιεύματα μπορεί να είναι υποθετικά, αλλά ενδέχεται και να περιέχουν «ψήγματα αληθείας».

Ο Μπράουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει μιλήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Μονχαμάν Σινγκ για τις επιθέσεις.

«Σε κανένα σημείο ο ινδός πρωθυπουργός δεν είπε ότι υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο για κάποιον τρομοκράτη βρετανικής καταγωγής. Αλλά προφανώς διεξάγονται τεράστιες έρευνες και θεωρώ ότι θα ήταν πρόωρο να βγάλουμε το όποιο συμπέρασμα», δήλωσε ο Μπράουν.

Η Ερικα Μαν, Γερμανίδα ευρωβουλευτής, η οποία βρισκόταν σε εμπορική αποστολή στο Μουμπάι, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι είχε ακούσει πώς Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις και είχαν σκοτωθεί.

Αργότερα όμως, όταν έφθασε στο Λονδίνο, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αναφερόταν σε δημοσιεύματα του τοπικού ινδικού τύπου και δεν είχε επίσημη επιβεβαίωση.

Η Evening Standard στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, στο φύλλο της Παρασκευής έγραψε: «Οι ένοπλοι του Μουμπάι ήταν Βρετανοί».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι πακιστανοί, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στη Βρετανία, συνελήφθησαν μαζί με άλλους οκτώ όταν οι Ινδοί κομάντος εισέβαλαν σε δύο ξενοδοχεία και ένα εβραϊκό κέντρο στο κεντρικό Μουμπάι για να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Άφιξη στο Παρίσι αεροσκάφους με επιζήσαντες από την επίθεση

Στο αεροδρόμιο των Παρισίων αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες το αεροπλάνο της Air France που ναύλωσε το γαλλικό κράτος προκειμένου να μεταφέρει από το Μουμπάι, ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, Γάλλους και ευρωπαίους πολίτες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανάμεσα στους επιβάτες είναι και δύο Έλληνες, ο κ. Παναγιωτάκης και η κα Προκοπίου που κατόρθωσαν να διαφύγουν υγιείς από το ξενοδοχείο τους.

Το αεροσκάφος μεταφέρει συνολικά 77 άτομα εκ των οποίων 30 Γάλλοι, και οι 8 ευρωβουλευτές της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου που ευρίσκοντο σε αποστολή στην Ινδία και διέμεναν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ.

Στον τελικό απολογισμό των νεκρών στην Βομβάη, η Γαλλία μετράει δύο Γάλλους πολίτες, τη δημιουργό της επιτυχημένης σειράς εσωρούχων «Πριγκίπισσα Ταμ-Ταμ» 46χρονη Λουμιά Χιρίτζι και τον σύζυγό της Μουράντ Αμαρσί. Το ζευγάρι δειπνούσε το τραγικό βράδυ στο ξενοδοχείο Ομπερόϊ.


Οι τρομοκράτες ήθελαν μια «ινδική 11η Σεπτεμβρίου»

Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στη Μουμπάι σκοτώνοντας 195 ανθρώπους ήθελαν να μείνουν στην ιστορία για την «ινδική 11η Σεπτεμβρίου», ενώ άντλησαν έμπνευση και από την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ στο Ισλαμαμπάντ.

Οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει τα πάντα, γνώριζαν λεπτομέρειες για τα δύο ξενοδοχεία στα οποία επιτέθηκαν, είχαν εκπαιδευτεί καλά και είχαν πάρει μαζί τους ακόμη και ξηρά φρούτα για την περίπτωση μιας μακράς πολιορκίας.

Η ανάκριση ενός από τους τρομοκράτες, του ηλικίας 21 ετών Αζάμ Αμίρ Κασάβ από το Πακιστάν, είναι αποκαλυπτική. «Η ιδέα ήταν να επαναληφθεί η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ», είπε ένας αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο σκοτώνοντας 55 ανθρώπους.

«Ήθελαν να καταστρέψουν τα σύμβολα της οικονομικής ισχύος της πόλης, το Ταζ Μαχάλ και το Τριντέντ», μετέδωσε το κανάλι Times Now. «Ηθελαν μια ινδική εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου».

Οι μέθοδοί τους ήταν διαφορετικές, αλλά οι συνέπειες τεράστιες. Τις πρώτες ώρες των επιθέσεων, η αστυνομία τα είχε χαμένα. Πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής δύναμης, δολοφονήθηκαν. Μόνο όταν έφτασαν οι «Μαύροι Γάτοι», οι κομάντος που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του πρωθυπουργού, άρχισε να αλλάζει η κατάσταση.

Όπως έγραψε ο Τύπος, αρκετοί τρομοκράτες είχαν μείνει στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις και είχαν φωτογραφίσει την αρχιτεκτονική του διάταξη. Στη διάρκεια μιας μάχης υποχώρησαν πίσω από μια κρυφή πόρτα, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν καν οι στρατιώτες.

Οι τρομοκράτες πέταξαν επίσης από την αρχή χειροβομβίδες για να καταστρέψουν το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης.

Πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις, οι τρομοκράτες κατέλαβαν ένα ινδικό αλιευτικό σκάφος και πήγαν με αυτό στη Μουμπάι. Η πρώτη επίθεση έγινε εναντίον του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

>www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου