Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Για παρελκυστική τακτική μιλά η Αθήνα μετά την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη ( in.gr)



news in.gr

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Για συνέχιση της παρελκυστικής τακτικής της κυβέρνησης Γκρούεφσκι μιλά η Αθήνα, σχολιάζοντας την κίνηση των Σκοπίων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, επικαλούμενα το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζει ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, ενώ παράλληλα η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σχετικά, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν ενημερωμένος για την κίνηση και πως έχει διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

«Είχα ενημερωθεί επίσημα σήμερα [χθες] από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είχε κινήσει διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ς Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ενέργεια αυτή δεν μειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της 'ονομασίας', και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

Η ανακοίνωση του Γ.Κουμουτσάκου

«Η κυβέρνηση του κ. Gruevski, αφού πρώτα απέρριψε την πρόσφατη δέσμη ιδεών του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Νίμιτς, συνεχίζοντας την παρελκυστική της τακτική, προσέφυγε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για δήθεν παραβίαση από την Ελλάδα ενός άρθρου, του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

»Προσέφυγε, αποκρύπτοντας βέβαια ότι η ίδια η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει προηγουμένως κατάφορα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

»Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

»Με την προσφυγή αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας, όπως ρητά προβλέπει η Απόφαση 845 του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

»Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της.

»Ανεξάρτητα από τις ανωτέρω εξελίξεις η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σταθερή στις γνωστές σε όλους θέσεις της» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Να συγκληθεί το ΕΣΕΠ

Από το ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζει ότι «η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων είναι προφανές πως οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο», ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα Μέσα Ενημέρωσης» και ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η 'σκοπιανοποίηση' της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε ως συνέπεια τον παραμερισμό όλων των υπολοίπων θεμάτων μας, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, οδήγησε στην επιδείνωση ακόμα και αυτού του προβλήματος, στο οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση είχε ρίξει όλες της τις δυνάμεις. Η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων είναι προφανές πως οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο.

»Το ΠΑΣΟΚ είχε από το καλοκαίρι επισημάνει πως η απόφαση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι να καταστρατηγήσει τις σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επιλέγοντας τον εθνικισμό αντί των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου