Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Νοσοκομεία σε απόγνωση... (της Πέννυς Μπουλουτζά) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tετάρτη 19/11


Εχουν παρατηρηθεί ελλείψεις και σε βασικά αναλώσιμα υλικά, λόγω του εμπάργκο από τους προμηθευτές

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σοβαρή αναστάτωση επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του «εμπάργκο» που τους έχουν κηρύξει οι προμηθευτές που διαμαρτύρονται για τα διογκούμενα χρέη των μονάδων υγείας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας ακόμα και σε βασικά αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, καθετήρες, γάντια, σύριγγες ακόμα και σκωραμίδες (πάπιες) που αντιμετωπίζονται κυρίως με δανεισμό από άλλες μονάδες υγείας που είχαν φροντίσει να έχουν μεγάλα αποθέματα. Παράλληλα, από σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς «δείγμα» εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός, αφού οι προμηθευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να αποσύρουν τις παρακαταθήκες τους και τα εργαλεία από τα νοσοκομεία. Το ίδιο έχουν προγραμματίσει οι προμηθευτές για αύριο, για τα νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Αθηνών και Ασκληπιείο Βούλας.

Αντίσταση

Πάντως, δεν αποκλείεται οι διοικητές των νοσοκομείων να προβάλουν αντίσταση στην κίνηση αυτή των προμηθευτών «κλειδώνοντας» τις αποθήκες τους. Αλλωστε αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, «οι προμηθευτές δεν μπορούν να αποσύρουν τις παρακαταθήκες από τις αποθήκες των νοσοκομείων».

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν από τις 6 Νοεμβρίου με υλικά τα νοσοκομεία τα οποία και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν αυτές τις παρακαταθήκες των εταιρειών. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχουν ανασταλεί στα περισσότερα νοσοκομεία προγραμματισμένα χειρουργεία για τα οποία απαιτείται η χρήση των σχετικών υλικών. Από την άλλη, οι προμηθευτές ορθοπεδικών έχουν αφήσει ένα «παράθυρο» για την εξυπηρέτηση των νοσοκομείων αφού, στις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών τα νοσοκομεία δύναται να αγοράσουν τις μετρητοίς υλικά μετά από σχετική αίτηση του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Και αυτό το «παράθυρο» εκμεταλλεύονται σήμερα αρκετοί διοικητές νοσοκομείων.

Οι προμηθευτές εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών διαμαρτύρονται για τη συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Υγείας εμμένει στη θέση του ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, οι οποίοι ωστόσο καταγγέλλουν τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην τους καλέσει σε συνάντηση, προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετηθεί το ζήτημα.

«Καλούμε τις προμηθεύτριες εταιρείες, να χειριστούν την υπόθεση αυτή με ψυχραιμία», δήλωσε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας κ. Γ. Φλωρίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι απούσα από το μεγάλο ζήτημα που αφορά τα χρέη του ΕΣΥ. Ο κ. Φλωρίδης, ζήτησε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί «σοβαρά και υπεύθυνα με το μεγάλο ζήτημα της υγείας του ελληνικού λαού», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να παρουσιάσει προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των πολύ μεγάλων υποχρεώσεων που ήδη υπάρχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου