Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη κατά της Ελλάδος cosmo.gr


cosmo.gr
Ντίνα Μιχαλοπούλου
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Το αιτιολογικό σύμφωνα με την ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ είναι ότι η Ελλάδα «παρεμπόδισε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ» Αναλυτικά, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 –υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- προβλέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας να μη θέτει εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος δήλωσε ότι για το σκοπό αυτό η ΠΓΔΜ θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης – όπου επιλύονται οι διακρατικές διαφορές – ζητώντας να αποφανθεί.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σκοπιανό ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Δήλωση Μιλόσοσκι

«Σκεφτήκαμε πολύ πριν δρομολογήσουμε την εν λόγω διαδικασία, αλλά δεν βλέπουμε άλλο τρόπο για να έχουμε δικαιοσύνη και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας. Ελπίζουμε η κίνηση αυτή να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις ενέργειές της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της» ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόσκληση του γειτονικού κράτους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Δικαστήριο «αποκρύπτοντας πως η ίδια έχει προηγουμένως κατάφωρα σειρά θεμελιωδών άρθρων – υποχρεώσεων της που προβλέπονται ρητά από τη Συμφωνία αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δήλωσε για την σχεδιαζόμενη προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα «θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της», ενώ επανέλαβε την δέσμευση της Ελλάδας στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του ονόματος.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

«Η απόφαση του κυρίου Γκρουέφσκι επιβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην διαδικασία του ΟΗΕ (για την επίλυση του θέματος της ονομασίας). Την κρατάει «ζωντανή» όχι γιατί επιθυμεί να βρεθεί λύση, αλλά για να μην χρεωθεί την αποχώρηση από αυτήν» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη ΝΕΤ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Για άλλη μια φορά επέλεξε με καθαρά εσωσκοπιανά κομματικά κριτήρια», τόνισε.

Ανακοίνωση - σε υψηλούς τόνους - του ΠΑΣΟΚ

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Από το Νοέμβριο του 2004 εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα Μέσα Ενημέρωσης» τόνισε.

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «σκοπιανοποίηση», της εξωτερικής πολιτικής, «η οποία είχε ως συνέπεια τον παραμερισμό όλων των υπολοίπων θεμάτων μας, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, οδήγησε στην επιδείνωση ακόμα και αυτού του προβλήματος, στο οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση είχε ρίξει όλες της τις δυνάμεις».

Ανακοίνωση ΛΑΟΣ

«Κάθε φορά που επιστρέφει ο κ. Γκρουέφσκι από την Αμερική, κουβαλάει όλο και πιο περίεργες ιδέες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΛΑΟΣ. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης. Το θέμα είναι, εάν υπάρχει νοικοκύρης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου