Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΕΣΡ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Antenna για τηλεπαιχνίδι (του Στέλιου Ιωάννου) Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 07:00

«Χρυσή» καλείται να πληρώσει τελικά ο Antenna τη «Στιγμή της Αλήθειας», αφού χθες επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό το υψηλό πρόστιμο των 200.000 ευρώ, μετά από σχετική απόφαση του ΕΣΡ η οποία επαναφέρει το ύψος των οικονομικών κυρώσεων στα επίπεδα της πρώτης θητείας του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή, πήρε την απόφαση της επιβολής του προστίμου στο τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει η κα Ευγ. Μανωλίδου, κατά πλειοψηφία (4-3), αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, εκτός από τα άλλα τέσσερα μέλη που εισηγήθηκαν την επιβολή του προαναφερθέντος προστίμου, το μέλος Ίρις Αυδή ζήτησε την οριστική διακοπή της εκπομπής, το μέλος Κώστας Τσουράκης πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος εισηγήθηκε την προσωρινή διακοπή της για ένα μήνα.

Το Συμβούλιο επέβαλε την κύρωση εξετάζοντας παλαιότερες εκπομπές -του μηνός Οκτωβρίου- όπου διαπίστωσε ότι έγιναν στους συμμετέχοντες, εντελώς προσωπικές ερωτήσεις, οι οποίες δεν θα ετίθεντο σε κοινή θέα εάν δεν υπήρχε το κίνητρο της αμοιβής.

Ακριβώς για αυτό το λόγο και ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης, «επειδή διαπιστώθηκε ότι επ΄ αμοιβή ωθούνται τα πρόσωπα σε εξευτελισμό» επιβλήθηκε η κύρωση για «προσβολή της προσωπικότητας και της αξίας του ανθρώπου», πράγμα που προστατεύεται από τις Συνταγματικές διατάξεις.

Ο κ. Λασκαρίδης, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί το Συμβούλιο δεν ακολούθησε την ίδια τακτική και σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων τηλεοπτικών σταθμών όπου επ' αμοιβή, επίσης, εξευτελίζονται πρόσωπα τα οποία μάλιστα ενδεχομένως δεν συνειδητοποιούν επακριβώς το τι συμβαίνει, απάντησε ότι «όπου δεν ακολουθήθηκε ανάλογη τακτική, έγινε λάθος».

Διεθνές τηλεοπτικό προϊόν

Να αναφερθεί ότι το τηλεπαιχνίδι «Η Στιγμή της Αλήθειας» είναι εισαγόμενο τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο προβάλλεται σε περισσότερες από 30 χώρες από τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι και το Πακιστάν και σε καμία άλλη χώρα δεν έχει απασχολήσει τις τοπικές ραδιοτηλεοπτικές αρχές.

Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε από τους υπευθύνους του καναλιού, στο πλαίσιο της υπεράσπισης, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι «στόχος του παιχνιδιού είναι να επιβραβεύσει την ειλικρίνεια, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που δεν αγγίζουν γεγονότα και καταστάσεις που δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές από τις σύγχρονες και δημοκρατικές κοινωνίες».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αμοιβής, υποστηρίζεται ότι σε όλα τα τηλεπαιχνίδια προσφέρεται αμοιβή και εν πάση περιπτώσει το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, δεν προβάλλει κάτι περισσότερο από ό,τι παρουσιάζεται σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, όπου υπάρχει κοινό που εξομολογείται δημοσίως».

Η διασταύρωση της αλήθειας

Επί τάπητος εξάλλου τέθηκε και το θέμα της διασταύρωσης της αλήθειας των απαντήσεων των συμμετασχόντων, πράγμα που αφορά ευθέως την ουσία του παιχνιδιού και των όρων συμμετοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης, ο σταθμός ερωτήθηκε για το θέμα αυτό και διευκρίνισε ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται (πολύγραφος) είναι συμβουλευτικό και υπάρχει μόνον ως μια παράμετρος αντικειμενικότητας, που ωστόσο δεν αποδεικνύει την αλήθεια οποιασδήποτε απάντησης. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται και από ερωτήσεις που έχουν γίνει στο στενό περιβάλλον των συμμετασχόντων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου