Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ! (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ορθιες και οι 8

Ξεκάθαρη λύση για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λ. Αλεξάνδρας. Οχι, όμως, χωρίς προβλήματα.

Και οι οχτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας κέρδισαν χθες το δικαίωμά τους να παραμείνουν όρθιες -και όχι μόνο οι δύο που είχαν κηρυχθεί διατηρητέες το 2003.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 1 κατά έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Κι αν πρόκειται για μια νίκη των πολλών (φορέων και ατόμων) που τα τελευταία χρόνια υποστήριζαν ότι η αξία τους (ιστορική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική) ήταν τόσο μεγάλη που η Αθήνα δεν έπρεπε να τις στερηθεί, τα προβλήματα που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση δεν είναι και λίγα.

Πάνω από 20 άτομα παρέστησαν, πάντως, χθες στο ΚΣΝΜ για να στηρίξουν τη διατήρηση των προσφυγικών πολυκατοικιών -από τη σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και συλλόγους μέχρι κατοίκους της περιοχής. Και για πρώτη φορά, έπειτα από 40 χρόνια συζητήσεων και προστριβών, η πολιτεία κατέληξε σε μια ξεκάθαρη λύση.

Το πρόβλημα είναι πώς θα την επιβάλει. Διότι 180 από τα 200 διαμερίσματα έχουν ήδη απαλλοτριωθεί από την ΚΕΔΚΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το τελευταίο, μάλιστα, υπουργείο είχε τα δικά του, εντελώς διαφορετικά σχέδια για την έκταση και την είχε κηρύξει από το 1997 κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Το όραμά του γι' αυτήν δεν ήταν άσχετο με τη μελλοντική υπογειοποίηση στο σημείο αυτό της λ. Αλεξάνδρας και την απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Εκπρόσωπος του Οργανισμού της Αθήνας, που παρέστη χθες στο ΚΣΝΜ, υποστήριξε το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, που δεν λαμβάνει υπόψη του τις 8πολυκατοικίες.

Ν.Κ.-Ρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου