Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Αρσένιος, το alter ego του ηγούμενου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)



Κυριακή, 30.11.08

Λίγο πριν αποχαιρετήσει τα εγκόσμια για το Αγιον Ορος ο 22χρονος τότε φοιτητής της Νομικής, Αντώνης Φίλος, ο γνωστός σήμερα μοναχός Αρσένιος του Βατοπαιδίου, πήγε με τους φίλους του στο χωριό του, την Αμπελιά Θεσπρωτίας, Μεγάλη Παρασκευή και ακολούθησε όπως όλοι οι νέοι την περιφορά του Επιταφίου. Τότε για πρώτη φορά είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους του ότι είχε επισκεφθεί το Αγιον Ορος δύο φορές και ότι τον είχε μαγνητίσει.

Εκείνη η επίσκεψη στο χωριό του ήταν και η τελευταία. Οι συμπατριώτες του τον θυμούνται ως ένα «πολύ έξυπνο και δραστήριο παιδί», το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την Εκκλησία. Οι γονείς του, κτηνοτρόφοι, τα έβγαζαν δύσκολα. Περιορίζονταν να ψηφίζουν κόμματα της Αριστεράς, αλλά μέχρι εκεί. Ο Αντώνης από τα πρώτα του φοιτητικά χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Δύο επισκέψεις του όμως στο Αγιον Ορος ανέτρεψαν την κοσμοθεωρία του και, πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του, το 1983 φόρεσε το ράσο. Στο Αγιον Ορος ο 47χρονος σήμερα μοναχός γνωρίζεται με το γέροντα Ιωσήφ και τους μοναχούς Εφραίμ και Αθανάσιο, το σημερινό μητροπολίτη Λεμεσού. Οι τρεις τότε είχαν μία σκήτη στην έρημο (σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν άλλα μοναστήρια) και προσπαθούσαν να βρουν μόνιμη στέγη. Η ιστορική Μονή του Βατοπαιδίου δόθηκε τελικά στον Ιωσήφ και την ομάδα του. Οταν ο Ιωσήφ επιλέγει τον Εφραίμ για ηγούμενο, ο Αθανάσιος ενοχλείται και επιστρέφει στην Κύπρο. Ως νούμερο δύο στην ιεραρχία της Μονής προωθείται ο Αρσένιος. Από τότε αρχίζει και η έντονη δράση του για να αναδειχθεί η Μονή σε ισχυρό πόλο έλξης για τους πιστούς αλλά, κυρίως, για πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Και τα καταφέρνει. Η Μονή έχει κειμήλια και αυτά αξιοποιούνται με στόχο την αύξηση των εσόδων στο όνομα της πίστης, όπως για παράδειγμα η Τιμία Ζώνη, την οποία οι μοναχοί την περιέφεραν στην Αθήνα σε σπίτια πολιτικών (Παπανδρέου, Μητσοτάκη) και βιομηχάνων.

Ο Αρσένιος πρωτοστατεί σε αυτά και όταν εκλέγεται πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να βρεθεί δίπλα του δωρίζοντας μια εικόνα όταν γεννιούνται τα δίδυμα. Η εικόνα πριν είχε διαβαστεί στη Μονή. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με εφοπλιστές και Κύπριους και Ελληνες επιχειρηματίες προσεγγίζει τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά και τον Πούτιν.

Οταν προέκυψε το θέμα της ανταλλαγής, ο Αρσένιος είναι αυτός που καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με πολιτικούς, δικηγόρους, μηχανικούς. Σε συνεργασία πάντα με τον Εφραίμ «εκπονεί» το σχέδιο για την οικονομική αναβάθμιση της Μονής.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο ο Αρσένιος ακολουθεί πιστά τις επιλογές υπεράσπισης του Εφραίμ. Στους λίγους πλέον φίλους του με τους οποίους επικοινωνεί δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια «υπεράσπισης των συμφερόντων της Μονής» και ότι θα υπομείνει όλες τις δοκιμασίες. Τρομάζει όμως στην ιδέα της φυλάκισης, αλλά και της επιβολής επιτιμίου από το Φανάρι…



ΜΠΑΪΛΗΣ ΠΑΝΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου