Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Στο πλευρό των Ισραηλινών η Τσεχία - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 13:39
Τελευταία Ενημέρωση : 30/12/2008 13:53

Υπέρ των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας τάχθηκε ανοικτά σήμερα διά του υπουργού Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επικαλούμενος το δικαίωμα αυτοάμυνας ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ τονίζοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes: «Ας συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: η Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πλέον ανεπίτρεπτο», αναφέρει ο Σβάρτσενμπεργκ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία, η οποία θα παραδώσει την προεδρία της ΕΕ στην Πράγα, έχει καταδικάσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καθώς και τις επιθέσεις με ρουκέτες των ενόπλων της Χαμάς, καλώντας αμφότερες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Επιπρόσθετα η γαλλική προεδρία έχει καταδικάσει τις πολλές απώλειες αμάχων και «τη δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ», συμπλέοντας έτσι με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν που απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία.

Ο Σβάρτσενμπεργκ, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι η Χαμάς έχει εξαιρέσει τον εαυτό της από τον όποιο σοβαρό πολιτικό διάλογο εξαιτίας των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Μάλιστα, κατηγόρησε, έμμεσα, την οργάνωση για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς έχει τοποθετήσει τις βάσεις της και τις αποθήκες με όπλα που διαθέτει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

«Γιατί είμαι ένας από τους λίγους που έχουν εκφράσει την κατανόησή του για τη θέση του Ισραήλ; Απολαμβάνω την πολυτέλεια του να λέω την αλήθεια», σημειώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σβάρτσενμπεργκ.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του γραφείου του, έγραψε ότι ο Τσέχος ΥΠΕΞ δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στο Παρίσι, με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και πάλι σήμερα τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθέσεις, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τη λήψη «επειγόντων μέτρων» ώστε να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.


Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί σε «άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών εχθροπραξιών που έχουν πολύ βαριές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», καθώς και «να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν στόχο ισραηλινούς αμάχους».


Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης πως «η έλλειψη πρόσβασης στην ανθρωπιστική αρωγή δημιουργεί μια δραματική κατάσταση για χιλιάδες αμάχους» στη Γάζα και ζητεί από το Ισραήλ να επιτρέψει στους εργαζομένους των υπηρεσιών αρωγής να εισέλθουν στη Γάζα. Όπως αναφέρει, «πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί η διανομή με πλήρη ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας και για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των διεθνών υπηρεσιών».


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου