Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Η κρίση χτύπησε και το Χάρβαρντ - ΤΟ ΒΗΜΑ



Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Η μείωση των αποθεμάτων κατά 8 δισ. δολάρια οδηγεί το διάσημο πανεπιστήμιο σε περικοπές

Στην Ελλάδα μπορεί τα πανεπιστήμια να απολαμβάνουν την ηρεμία της απομόνωσής τους, αλλά στην υπόλοιπη υφήλιο οι «γίγαντες» του εκπαιδευτικού συστήματος τραντάζονται. Η διεθνής κρίση άγγιξε ήδη το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, κατά τις διεθνείς κατατάξεις των ΑΕΙ. Το αμερικανικό Χάρβαρντ ετοιμάζεται για μεγάλες περικοπές προκειμένου να αντιμετωπίσει την ξαφνική μείωση των αποθεμάτων από τα κληροδοτήματά του κατά οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια. Η ξαφνική «βουτιά» στα οικονομικά του Χάρβαρντ- που έφτασε το 22% σε τέσσερις μόνο μήνες- τράνταξε γερά τη διοίκηση του ιδρύματος, καθώς αποκάλυψε ότι η δυσοίωνη οικονομική περίοδος που διανύουμε αγγίζει πλέον και «πλούσια» πανεπιστήμια της Αμερικής. Η μείωση των εισοδημάτων του Χάρβαρντ είναι εντυπωσιακή, αν συγκρίνει κανείς την εφετινή οικονομική κατάσταση του ιδρύματος με την εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια. Το ύψος των αποθεμάτων του πανεπιστημίου από τα κληροδοτήματά του έφτασε πέρυσι τα 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια, έπειτα από μια αύξηση περίπου 20% που είχαν πάρει το 2007 σε σχέση με το 2006.

Το άμεσο μέλλον υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε η πρόεδρος του ιδρύματος κυρίαΝτριου Φάουστπρος τους επικεφαλής των τμημάτων του. Στην επιστολή της αναφέρει ότι το Χάρβαρντ προετοιμάζεται για περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων του που μπορεί να φτάσει και το 30% συνολικά, ως τον Ιούνιο του 2009.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον με καθαρό βλέμμα γύρω από την πραγματικότητα που βρίσκεται μπροστά μας»αναφέρεται στην επιστολή της προέδρου του ιδρύματος.

«Η προοπτική της απώλειας τόσο μεγάλων ποσών», λέει η πρόεδρος του Χάρβαρντ, «θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό μας αλλά και στον σχεδιασμό που είχαμε κάνει, με το δεδομένο μάλιστα ότι και τα υπόλοιπα εισοδήματά μας αναμένεται ότι θα δοκιμαστούν από την κρίση».

Πολλοί από τους τομείς του Χάρβαρντ βασίζονταν ως και κατά 50% στα κληροδοτήματά του για να λειτουργήσουν. Η επιστολή της κυρίας Φάουστ καταλήγει στη διαπίστωση ότι τα τμήματα του ιδρύματος θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να περικοπούν δραστικά τα έξοδά τους. Στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κληροδοτημάτων- μετά το Χάρβαρντ και το Γέιλ-, ο πρόεδρος και ο πρύτανης του ιδρύματος προσφέρθηκαν να περικόψουν κατά 10% τους μισθούς τους. Στην περίπτωση του πρώτου ωστόσο ο μισθός του φτάνει τα 700.000 δολάρια τον χρόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου