Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Αυστραλία- Διαμαρτυρία νεαρών έξω από αστυνομικό τμήμα για το θάνατο του 15χρονου Αυστραλού - EXPRESS



express.gr

Πηγή: ΑΠΕ 14/12/08-10:24


O θάνατος του 15χρονου μαθητή της Μελβούρνης που έπεσε νεκρός από τις πολυάριθμες σφαίρες τριών αστυνομικών εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη νοοτροπία και την εκπαίδευση της αυστραλιανής αστυνομίας και εξακολουθεί να συγκλονίζει την αυστραλιανή κοινή γνώμη.
Η αστυνομία της Μελβούρνης φέρεται να δέχεται θανατικές απειλές μετά το θάνατο του Κάσιντι ενώ νεαροί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα του Νόρθκοτ και αποδοκίμασαν αστυνομικούς.
Σύμφωνα με εκτενή ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων ο 15χρονος ήταν μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης "Στρατιώτες του Σταυρού του Νότου" ("Southern Cross Soldiers").
Η εν λόγω οργάνωση φέρεται να απειλεί τώρα με αντίποινα για το θάνατο του Κάσιντι.
Μηνύματα συμπαράστασης στον στην ιστοσελίδα του στο ΜySpace έχουν αφήσει πολλοί φίλοι του και μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης στην οποία φέρεται ότι συμμετείχε ο νεαρός.

Στην προσωπική σελίδα του Κάσιντι στον τόπο κοινωνικής δικτύωσης ΜySpace, όπου υπάρχουν και σχετικές φωτογραφίες, ο 15χρονος δήλωνε περήφανος που ήταν Αυστραλός: "Αγαπάω την Αυστραλία πάνω απ΄ όλα " έγραφε.
" Παίξε άγρια και αγωνίσου να κερδίσεις " έγραφε αλλού.
Η μητέρα του τα διαψεύδει όλα αυτά.
"Δεν μισούσε τους μετανάστες.
Δεν ανήκε σε φασιστική οργάνωση.
Ένα παιδί ήταν.
Ένα πληγωμένο παιδί.
Και οι φίλοι του ήταν από όλες τις εθνότητες" είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα πως ήταν συγκλονισμένος από το γεγονός ότι έχασε πριν ένα χρόνο τον πατέρα του από καρκίνο και όπως λένε φίλοι του έκτοτε δεν συνήλθε ποτέ.
'Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.
Ακόμα και αν όλα αυτά είναι βάσιμα αποτελεί ανεξήγητο το γεγονός πως τόσοι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τον μεταπείσουν ή, στην χειρότερη περίπτωση δεν τον τραυμάτισαν.
Έπρεπε να αδειάσουν πάνω του τα πιστόλια τους; Η μάνα του, οι φίλοι του και οι γνωστοί του τον περιγράφουν ως "γλυκό, τρυφερό, ευαίσθητο".

"Ο θάνατός του ήταν τελείως αδικαιολόγητος" δήλωσε η μητέρα του και πρόσθεσε: "Ήταν ένα μικρό, 15χρονο αγόρι, μικροκαμωμένο σε σύγχυση.
Δεν έπρεπε να αδειάσουν πάνω του δέκα σφαίρες τρεις αστυνομικοί" είπε και πρόσθεσε ότι η ίδια μισή ώρα νωρίτερα είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι ο γιος της είχε φύγει από το σπίτι σε έξαλλη κατάσταση.
"Ποτέ δεν φανταζόμουν πως η αστυνομία θα τον σκότωνε με δέκα σφαίρες" είπε. Αρκετοί υποστηρίζουν τώρα πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης της αστυνομίας.
"Είχε κλέψει τα μαχαίρια από ένα κοντινό κατάστημα το πρωί.
Ήταν εκτός εαυτού.
Ωρυόταν και φώναζε" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας της Βικτόρια Τιμ Κάρτραϊτ.

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι προσπάθησαν να τον εξουδετερώσουν ρίχνοντάς του ειδικό σπρέι από πιπέρι, χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Ο 15χρονος φώναζε "σκοτώστε με ή αλλιώς θα σας σκοτώσω εγώ! ".
Ακολούθησαν προειδοποιητικές βολές των αστυνομικών, οι οποίοι μετά άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντάς τον.
Την πληροφορία ότι ο Κάσιντι ήταν σε έξαλλη κατάσταση επιβεβαιώνει και η αυτόπτης μάρτυρας Χάριετ Στιούαρτ, η οποία αναφέρει ότι άκουσε τουλάχιστον " οκτώ πυροβολισμούς " προτού ο νεαρός πέσει νεκρός.
Κατά την αστυνομία, ο Κάσιντι δεν είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ή ψυχολογικών προβλημάτων.

Η αστυνομία της Μελβούρνης χαρακτήρισε το συμβάν "απίστευτη τραγωδία", αλλά υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών.
"Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν πυροβολούνται πολίτες.
Ωστόσο οι άνδρες ενήργησαν σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχουν λάβει και πυροβόλησαν όταν αισθάνθηκαν ότι απειλούνται" είπε ο κ. Κάρτραϊτ.
Ο κ. Κάρτράϊτ είπε ότι οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για να πυροβολούν στο κέντρο του σώματος και όχι στα χέρια ή τα πόδια λέγοντας πως "αυτά συμβαίνουν μόνο σε ταινίες".
"Εξάλλου θα αποφανθεί και ο ιατροδικαστής αν ενήργησαν σωστά" κατέληξε.
Η ένωση αστυνομικών της Βικτόρια επανέφερε το ζήτημα του εξοπλισμού των ανδρών με όπλα τέιζερ (taser), τα οποία υποτίθεται ότι ακινητοποιούν υπόπτους χωρίς να τους σκοτώνουν (αν και έχουν σημειωθεί θάνατοι από τη χρήση τους).
Η μάνα του ορκίστηκε να αγωνιστεί για να βγει όλη η αλήθεια και ζητά ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο πάρκο All Nations, πίσω από την κεντρική αγορά του Νόρθκοτ στην Μελβούρνη.

Πιστεύεται επίσης πως όταν έφθασε το ασθενοφόρο η αστυνομία εμπόδισε για λίγα λεπτά τους άνδρες του να πλησιάσουν το θύμα "φοβούμενη πως μπορεί να ήταν οπλισμένο".
Σε λίγα λεπτά το παιδί ξεψύχησε? Ήδη ξεκίνησε ιατροδικαστική έρευνα για να εξακριβωθούν οι πραγματικές συνθήκες του θανάτου του 15χρονου.
Σύμφωνα με τον ομογενή Γιώργο Μαρκόπουλο, που βρέθηκε κοντά στο φονικό θα πρέπει να ρίχθηκαν τουλάχιστον έξι σφαίρες.
Μια μάρτυρας είπε πως ο νεαρός ήταν εξαγριωμένος αλλά ο θάνατός του αδικαιολόγητος.
"Υπήρχαν τόσα περιπολικά και αστυνομικοί.
Θα μπορούσαν να τον αφοπλίσουν" είπε.
Ένας άλλος ομογενής ο Θ. Αφεντουλίδης είπε ότι ο νεαρός καθώς έφευγε κτύπησε το παράθυρο του αυτοκινήτου του με μαχαίρι.
Ο διακεκριμένος νομικός Τζούλιαν Μπέρνσαϊντ, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης δικαιωμάτων του πολίτη Liberty Victoria επέκρινε τους χειρισμούς της αστυνομίας.
"Από την μια έχουμε ένα νέο με μαχαίρια που απειλεί και από την άλλη τρεις αστυνομικούς με πιστόλια που τον γαζώνουν.
Νομίζω πως ήταν μια άνιση μάχη και η αντίδραση της αστυνομίας υπερβολική" είπε και πρόσθεσε: "Στη χειρότερη περίπτωση ένας αστυνομικός θα μπορούσε να τραυματίσει το 15χρονο στο πόδι ή στο χέρι.
Τρεις αστυνομικοί να ανοίξουν πυρ σε έναν 15χρονο είναι υπερβολικό" είπε.
Αυστραλοί κληρικοί, νομικοί, ακαδημαϊκοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις απαιτούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου