Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Τα επεισόδια καταδικάζουν την οικονομία σε τέλμα - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

19/12/2008

Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών που σημειώνονται στη χώρα μας πιθανόν να εμποδίσουν τους πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καταδικάζοντας τη χώρα σε μακρόχρονη «αποτελμάτωση», σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Η όλη αναστάτωση δεν έχει μόνο προκαλέσει ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων και έχει κλονίσει την ευάλωτη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, αλλά έχει ενθαρρύνει και τα εργατικά συνδικάτα να εντείνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην εκπαιδευτική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις που έχει προωθήσει το κυβερνών κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας».

«Ακόμη και πριν από τα επεισόδια, η μεταρρύθμιση είχε αποδειχθεί επίπονη, όμως τώρα θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για να επιτευχθεί σταθερή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν», επισημαίνει αναλυτής της IHS Global Insight.

Η ανάλυση του Reuters επισημαίνει ότι με την παγκόσμια κρίση να «χτυπά την πόρτα» και της Ελλάδας, οι παλαιές καλές εποχές που έκρυβαν τα προβλήματα όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουν τελειώσει με τους αναλυτές να προβλέπουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 1% για το 2009. Ο Κρις Πράις, αναλυτής της Fitch Ratings, εκτιμά ότι το πιο επείγον πρόβλημα της Ελλάδας είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στην κυβέρνηση 13% του ΑΕΠ ετησίως.

Πρόωρες εκλογές

Μολονότι ελάχιστοι αναλυτές αναμένουν ότι τα πρόσφατα επεισόδια θα οδηγήσουν σε άμεση πτώση της κυβέρνησης, η ανάλυση του Reuters θεωρεί αβέβαιη την επιβίωσή της πέραν ολίγων επόμενων μηνών.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν για κάποιους μήνες, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για πρόωρες εκλογές», αναφέρει αναλυτής της Exclusive Analysis. Και εάν η κυβέρνηση πέσει, η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση θα ήταν το ΠΑΣΟΚ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ίσως σε συνεργασία με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα ρεκόρ στο spread μεταξύ των δεκαετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αυξάνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Και με τις δαπάνες να έχουν αυξηθεί από το σχέδιο διάσωσης τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ενδεχομένως να εκτιναχθεί από το 94% σήμερα στο 108,5% μέχρι το 2010, σύμφωνα με τη Citigroup Πρόκειται για τη χειρότερη στιγμή για να έχουμε πολιτική αστάθεια, επισημαίνουν αναλυτές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες χώρες.

Η Morgan Stanley

Χειρότερες έναντι των αρχικών της προβλέψεων είναι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο οίκος σε πίνακα με στοιχεία των περισσότερων οικονομιών διεθνώς, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,6% για το 2009 το επόμενο έτος, έναντι 3% φέτος. Να σημειώσουμε ότι σε ανάλογη εκτίμηση προ διμήνου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 1,8% για το 2009. Να σημειωθεί πάντως και το 0,6% είναι υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου