Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Συγκρούσεις νέων με την αστυνομία και στη Σουηδία - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



20/12/2008

ΑΡ, AFP

Συγκρούσεις νέων με την αστυνομία σημειώθηκαν τα τελευταία τρία βράδια στο Μάλμε της Σουηδίας, με επίκεντρο την κατάληψη ενός ισλαμικού κέντρου. Οι αρχές δεν συνδέουν το ξέσπασμα βίας με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Τσάρλι Νίλσον, οι νέοι πέταξαν πέτρες, προξένησαν ζημιές σε δημόσια κτίρια, έβαλαν φωτιές σε αρκετούς κάδους απορριμμάτων και κοντέινερ, καθώς και σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Από τις συγκρούσεις δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ έγινε μία σύλληψη.

Αφορμή, ισλαμικό κέντρο

Επίκεντρο των ταραχών είναι το προάστιο Ρόζενγκααρντ του Μάλμε, στο οποίο κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες. Εκεί υπήρχε ένα ισλαμικό κέντρο και τζαμί που υποχρεώθηκε να κλείσει, καθώς οι ιδιοκτήτες του ακινήτου αποφάσισαν να του αλλάξουν χρήση. Στις 24 Νοεμβρίου, έγινε κατάληψη του χώρου από νεαρούς που επεδίωκαν να βρεθεί λύση για τη διατήρηση του ισλαμικού κέντρου. Τη Δευτέρα, η αστυνομία επέδραμε και απομάκρυνε τους καταληψίες, απελευθερώνοντας το κτίριο. Την Τρίτη οι νέοι επιχείρησαν να το ανακαταλάβουν, αλλά η αστυνομία δεν το επέτρεψε και το βράδυ της ίδιας ημέρας άρχισαν οι συγκρούσεις, που κάθε βράδυ κλιμακώνονται. «Η αρχή ήταν η κατάληψη του κτιρίου. Αλλά δεν είναι πια αυτός ο λόγος. Εχουν φθάσει άλλοι ταραχοποιοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση», δήλωσε η Εύα-Γκουν Βέστφορντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου