΅
Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου
αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Με το Σκοπιανό συνδέει τις ταραχές στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αθήνα, το φύλλο με ημερομηνία 23/12/2008, της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», κύριος εκφραστής του αμερικανικού κατεστημένου και υποστηρικτής των απόψεων της εκάστοτε Αμερικανικής Κυβέρνησης. Το «άρθρο» είναι γραμμένο από την Anne Applebaum.
Εντύπωση προκαλεί ότι το ίδιο ακριβώς κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτα στο American Enterprise Institute της αμερικανικής πρωτεύουσας, που έχει τίτλους συνεργασίας με την Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών C.I.A και βασικά αποτελεί παρακλάδι αυτής!
Όπως έλεγαν πηγές, προσκείμενες στο αμερικανικό Intelligence, πρόκειται για συνταγμένο κείμενο από αμερικανικό κρατικό φορέα, που δόθηκε και στην «Ουάσιγκτον Ποστ», όπως στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο προς δημοσίευση.
Πρέπει να επισημάνουμε, με την ευκαιρία αυτή, πώς σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξακολουθούν να κρατούν ζωντανά - αν και δεν υπάρχουν - τις ταραχές στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση, ότι αποβλέπουν στην ανατροπή της Κυβέρνησης Καραμανλή και, κατά περίεργο τρόπο, να επιμένουν στην προκήρυξη γενικών εκλογών στην Ελλάδα.
ΤΟ «ΑΡΘΡΟ»
Αναλυτικότερα, το «άρθρο» αναφέρει εισαγωγικά, ότι το σκηνικό των ρίψεων κοκτέιλ μολότοφ εν μέσω δακρυγόνων δεν παραπέμπει στην Βουδαπέστη του 1956 ή στο Παρίσι το 1968 αλλά στην Αθήνα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε αντίθεση με τις ταραχές στην Γαλλία το 2005, που ξέσπασαν σε περιοχές-θύλακες μεταναστών, οι συμμετέχοντες στις ταραχές στην Ελλάδα είναι νέοι φοιτητές πανεπιστημίων της μεσαίας τάξης. Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί δεν προξένησαν καταστροφές στα υποβαθμισμένα προάστια της Αθήνας, αλλά - ορμώμενοι από την «μποέμ» περιοχή των Εξαρχείων που γειτνιάζει με ένα πανεπιστημιακό κάμπους, που δεν χρησιμοποιείται πλέον αλλά στο οποίο η αστυνομία χάρη σε έναν “αδιανόητο” (extraordinary) ελληνικό νόμο δεν επιτρέπεται να εισέλθει στους χώρους του - έχουν μέχρι στιγμής προξενήσει ζημιές ύψους 1,3 δις δολ.
Βεβαίως, η σχετική απουσία των επεισοδίων από τον ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρωτοσέλιδα καταδεικνύει το γεγονός ότι, παρά την ρητορική της Ε.Ε. για ευρωπαϊκή ενότητα, δεν παίρνει κανείς εξίσου στα σοβαρά όλες τις χώρες της Ε.Ε.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Το εξαιρετικά αρνητικό και άκρως επικίνδυνο «άρθρο» της Anne Applebaum στην WASHINGTON POST, αναφερόμενο στις ταραχές, δεν παραλείπει, μεταξύ άλλων, να υπογραμμίσει, ότι «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., η μεγαλύτερη συνεισφορά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική συνίσταται στην ξεροκέφαλη πολιτική της να θέτει προσκόμματα στην διεθνή αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» - για λόγους που είναι περίπλοκοι να τους αναλύσουμε - εκτός αν η τελευταία αλλάξει το όνομά της σε FYROM «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα ακρωνύμιο που όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν καταγέλαστο. Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική οι Έλληνες είναι διαβόητοι για την χάλκευση οικονομικών στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την είσοδό τους στην ζώνη του ευρώ», αναφέρει επί λέξη το προσβλητικό «άρθρο»!
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Στάθη Καλύβα η εξήγηση των ταραχών έγκειται στην μοναδική πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης η κοινωνική απείθεια ακόμη και όταν αυτή προσλαμβάνει βίαια και καταστροφικά χαρακτηριστικά αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα «ως δικαιολογημένη αν όχι ωραιοποιημένη». Η δημιουργία βίαιων επεισοδίων αποτελεί «μια διασκεδαστική δραστηριότητα χαμηλού ρίσκου, σχεδόν μια τελετουργία κοινωνικής μετάβασης». Η αναρχική υποκουλτούρα που ανθεί στο κέντρο της Αθήνας «υποθάλπεται και σε κάποιες περιπτώσεις εγκρίνεται» από τα αριστερά κόμματα και μεγάλες εφημερίδες.
Ακόμη και αν η Ελλάδα είναι μια μη σοβαρή χώρα, ακόμη και αν η αναρχική υποκουλτούρα έχει βαθιές ρίζες στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και αν η διαφθορά και η ανεργία των νέων βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, είναι λάθος να χαρακτηρίσει κανείς ως περιφερειακές τις ταραχές αυτές. Αν μη τι άλλο τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβούν σε μια πολύ ανεπτυγμένη και «μεταμοντέρνα»(post-ideological) κοινωνία της οποίας οι οργανωμένοι πολιτικοί θεσμοί δεν ενδιαφέρουν πλέον μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Ένας συμπαθών των ταραξιών εξηγεί ότι οι τελευταίοι μπορεί να διαχωριστούν σε τρεις ομάδες, στους κομμουνιστές , στους αναρχικούς και σε «νέους ανθρώπους που τους αρέσει να θεωρούν τον εαυτό τους αναρχικό, αλλά που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύουν υποστηρίζουν. Είναι αυτοί που διενεργούν το πλιάτσικο και αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος για να ακουστούν είναι να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ένας άλλος περιγράφει τα Εξάρχεια, ως μια παράλληλη κοινωνία με παράλληλες αξίες και ιδέες, άλλος κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες που-έχοντας χάσει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη προς όφελος των αριστεριστών-δεν μπορούν να ελκύσουν τους νέους ανθρώπους. Όμως μπορεί το πρόβλημα να είναι ακόμη βαθύτερο, καθώς τα Κόμματα είναι γενικότερα και παντού αδύναμα και κατά συνέπεια και η Δημοκρατία είναι επίσης αδύναμη.
Βαδίζουμε σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση τα αίτια της οποίας βρίσκονται μακριά απο την Αθήνα, το Παρίσι ή το Cincinnati και οι λύσεις δεν βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών στην Ελλάδα, Γαλλία ή Ohio. Κανείς δεν θαυμάζει αδύναμους ηγέτες και κανείς δεν θεωρεί ότι έχει νόημα το να ψηφίζει ηγέτες που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Οι ταραχές στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού στο εγγύς μέλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «αν δεν είσαι σίγουρος για τους λόγους που είσαι άνεργος, αν δεν έχεις το πολιτικό υπόβαθρο να κατανοήσεις τι πάει στραβά με την οικονομία της χώρας σου και δεν έχεις ηγέτες που φαίνονται ικανοί να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, ίσως η ανεξέλεγκτη βία φαντάζει ως λογικοφανής απάντηση» καταλήγει το «άρθρο».
ΕΙΚΟΝΑ «ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος, τις τελευταίες μέρες, τα πάσης φύσεως αμερικανικά δημοσιεύματα, που γράφονατι αφειδώς, τονίζουν, ανάμεσα στ΄ άλλα: Ο πληθωρισμός είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Οι τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε σε Τουρκία και Κροατία. Θα χρειασθούν χρόνια, για να επιστρέψουν στη διαλυμένη Ελλάδα. Η Κυβέρνηση Καραμανλή χρειάζεται χρήματα, για να θέσει τα πράγματα υπό έλεγχο, διαφορετικά θα αποσταθεροποιηθεί. Παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ως την μόνη διάδοχο λύση για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης. Και δεν παραλείπουν να συνδέουν τις πολιτικές ταραχές στην Ελλάδα και με αναμενόμενες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, Ισπανία και Ιταλία.
Πρόκειται για πρόδηλη προσπάθεια, όπως διατείνονται αξιόλογοι πολιτικοί αναλυτές, πρόκλησης ευρύτερων συγκρούσεων στη Χερσόνησο της Βαλκανικής, με απώτερο και αποκλειστικό στόχο πρόκλησης ζημιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι διακαής πόθος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου