Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Εκστρατεία "συγγνώμης" στους Αρμένιους - ΕΘΝΟΣ



Εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για ένα κείμενο με το οποίο οι Τούρκοι πολίτες θα ζητούν συγνώμη από τους Αρμένιους για τα γεγονότα του 1915, ξεκινούν Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι.

Την πρωτοβουλία πήραν οι καθηγητές πανεπιστημίου Αχμέτ Ινσέλ, Τζενγκίζ Ακτάν και Μπασκίν Οράν. Το κείμενο αναμένεται να τεθεί υπόψη του κοινού για υπογραφές, στις αρχές του νέου έτους, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Βατάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής: "Η συνείδησή μου δεν δέχεται την απάθεια και την άρνηση, απέναντι στη Μεγάλη Καταστροφή που αντιμετώπισαν οι Οθωμανοί αρμένιοι το 1915. Αρνούμαι την αδικία αυτή, προσωπικά συμμερίζομαι τον πόνο και τα αισθήματα των αρμενίων αδελφών μου και τους ζητώ συγνώμη".

Ο καθηγητής Τζενγίζ Ακτάρ, μιλώντας στην εφημερίδα "Βατάν", σημειώνει τα εξής:

"Αυτά που αντιμετώπισαν οι αρμένιοι, είναι γεγονότα που δεν είναι και τόσο γνωστά και έχουν διαγραφεί από τη μνήμη στην Τουρκία. Οι τούρκοι, τα έχουν ακούσει από τους μεγαλύτερούς τους. Δυστυχώς όμως, το όλο θέμα δεν πήρε ποτέ μορφή αντικειμενικής ιστορικής περιγραφής. Για το λόγο αυτό, πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι στην Τουρκία, νομίζουν πως δεν έχουν πάθει τίποτα οι αρμένιοι.

"Επιπρόσθετα, η επίσημη ιστορία, εδώ και χρόνια αναφέρει ότι πρόκειται για δευτερεύοντα γεγονότα που έχουν μάλιστα τη μορφή αμοιβαίων σφαγών που σημειώθηκαν κάτω από τις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πραγματικότητα όμως δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική. Ίσως υπάρχει μία πραγματικότητα κι αυτή είναι το γεγονός ότι τελικά, στην Ανατολή δεν υπάρχουν πια αρμένιοι, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία, οι τούρκοι και οι κούρδοι, εξακολουθούν να υπάρχουν. Το υποκείμενο της εκστρατείας αυτής, είναι τα άτομα. Είναι η φωνή της συνείδησης των ατόμων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου