Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Reuters: Οι Έλληνες χτυπούν την καμπάνα για τους Ευρωπαίους - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Η αγριότητα των επεισοδίων από εξαγριωμένους νεαρούς στην Αθήνα έχουν προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ευρωπαίους ηγέτες που αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters:

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν οδηγήσει σε καταστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ελληνικές πόλεις, πυροδοτήθηκαν από το θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτό που τις τροφοδοτεί, όμως, είναι η οργή των νέων για την ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και το μη ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης διοργανώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη, πολλές από αυτές μάλιστα μέσω Διαδικτύου ή SMS, καθώς οι νέοι εισπράττουν ολοένα πιο έντονη αδιαφορία από τους κυβερνώντες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφού έβαλαν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο παροχής κινήτρων ύψους 200 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη γενική κατακραυγή των Ευρωπαίων που βλέπουν τις δουλειές τους να απειλούνται μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης που ενέπνευσε προσδοκίες για ευημερία.

«Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι έχουν ανοσία στην κρίση και ήταν πια πολύ αργά όταν κατάλαβαν ότι δεν έχουν», αναφέρει η Βανέσσα Ρόσσι, οικονομική ερευνήτρια της Chatham House στο Λονδίνο. «Πολλές χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με τις δυσάρεστες συνέπειες, τόσο σε επίπεδο ύφεσης όσο και κοινωνικών αναταραχών», προσθέτει.

Στην Ισπανία, όπου το ήδη υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ έφτασε το 20% καθώς η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, αρκετοί νέοι επιτέθηκαν σε μια τράπεζα και ένα αστυνομικό τμήμα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη στη διάρκεια διαμαρτυριών για τα επεισόδια στην Ελλάδα. Στη Ρώμη και την Κοπεγχάγη αριστερίζοντες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν υλικές ζημιές την ώρα που νεαροί εκτόξευαν αυτοσχέδιες βόμβες στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας.

«Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα!» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στα μέλη της παράταξής του, την ώρα που απέρριπτε τις προτάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού με στόχο το μετριασμό των ζημιών που υπέστησαν οι εύποροι.

«Δουλεύουν πολύ, αμείβονται λίγο, βουλιάζουν στο χρέος»

Πολλές από τις αιτίες που προκάλεσαν τις αναταραχές της Ελλάδας αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας, όπως η ύπαρξη αναρχικών ομάδων στη συνοικία των Εξαρχείων όπου ξεκίνησαν όλα. Επίσης, το βεβαρημένο ιστορικό της ελληνικής αστυνομίας με βίαια επεισόδια ανάγκασε τις αρχές να μη λάβουν δραστικά μέτρα.

Πολλές όμως από τις βαθύτερες αιτίες αποτελούν κοινό γνώρισμα των οικονομικά πληγέντων κρατών της ΕΕ, γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.

«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, πολύ φοβάμαι ότι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η ανεργία αυξάνεται», προειδοποιεί ο Πορτογάλος επιχειρηματίας Σοάο Ταλόνε απευθύνοντας έκκληση για πιο ήπια οικονομικά μέτρα.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα –το οποίο ανήλθε σε 7,4% το Σεπτέμβριο- βρίσκεται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κρίσιμο μέγεθος, ωστόσο, είναι η ανεργία στους νέους.

Η ελληνική «γενιά των επτακοσίων ευρώ» μεταφράζεται σε «mileuristas» (η γενιά του χιλιάρικου) στην Ισπανία, σε «Generation Praktikum» (εγκλωβισμένη γενιά) στη Γερμανία και σε «Generation Precaire» (εύθραυστη γενιά) στη Γαλλία.

Οι κοινωνικές αξίες στην Ευρώπη περνούν κρίση εξαιτίας της μετανάστευσης, της αύξησης του καταναλωτισμού, της εκκοσμίκευσης και της ανεξαρτησίας των νέων.

«Ολόκληρη η Ευρώπη περνάει κρίση κοινωνικής ένταξης», αναφέρει ο Δημήτρης Κερίδης, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Η ευρωπαϊκή κοινωνία κατακερματίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

Το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το μεγάλο χρέος ψαλιδίζουν τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης να εξομαλύνει την πορεία της επιβράδυνσης και να απαντήσει στην ύφεση με αύξηση των δημόσιων δαπανών. Στην ίδια παγίδα, όμως, έχουν πέσει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, της οποίας το χρέος ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ.

Ακόμη και οι πιο εύποροι Έλληνες βρίσκονται σε δυσμενή θέση καθώς για σειρά ετών χρηματοδοτούν την ευμάρειά τους με δανεισμό, όπως ακριβώς στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Στην αγορά κατοικιών έσπασε η φούσκα των τελευταίων χρόνων οδηγώντας στην αγανάκτηση πολλών πολιτών λόγω της μείωσης στις αξίες και στο «πάγωμα» των δανείων.

Περισσότερο εξοργίστηκαν οι Έλληνες όταν αισθάνθηκαν ότι η κυβέρνηση τούς δυσκολεύει τη ζωή μετά τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Στην Ιταλία, η οποία βιώνει τη χειρότερη ύφεση μετά το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα εργατικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει απεργία για την Παρασκευή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το χειρισμό της κρίσης από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τη Βανέσσα Ρόσσι, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα εάν δεν κατορθώσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι παίρνουν στα σοβαρά τα κοινωνικά και οικονομικά τους δεινά και ότι θα λάβουν «μέτρα στα μέτρα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου