Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Το Άστρο της Βηθλεέμ - Από τον κ. Ντέννις Κονταρίνη/ Νέα Υόρκη



Το ουράνιο σημάδι που έγινε ο οδηγός των τριών Μάγων
γιά το μακρυνό τους ταξίδι.



Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης Νέα Υόρκη Δεκέμβρης 2008 denniskontarinis@yahoo.com

patrinos12@hotmail.com



"Με οδηγό τους το φως αστέρος ον είδον εν τη Αναταλή"αναγράφεται είς τα ιερά βιβλία, "Άστρον λαμπρόν τους οδηγεί,"τραγουδάει ο λαός μας.

Όμως το μεγάλο ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα.Υπήρξε το αστέρι της Βηθλεέμ ή απλώς προστέθηκε στο γεγονός της γέννησης του Ιησού γιά να δώσει μιά μεγαλοπρέπεια; Ήταν ένα ουράνιο φυσικό φαινόμενο, ή ένα θαύμα του Θεού γιά τον ερχομό του μονογενούς του υιού πάνω στη Γη;

Οποσδήποτε η ύπαρξη ενός τέτοιου λαμπερού και υπερμεγέθους αστέρα υπήρξε το κίνητρο γιά τον θαυμασμό και την πίστη των ανθρώπων αλλά και το κέντρισμα της Επιστήμης γιά μιά κάποια λογική εξήγηση.

Αν προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γιά το Άστρο της Βηθλεέμ, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πάρα πολύ λίγες.

Το Αστέρι της Βηθλεέμ, το φωτεινό αυτό ουράνιο φαινόμενο, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο και απασχολεί τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους επιστήμονες, γιά πάνω από 2.000 χρόνια.

Τι να συνέβει άραγε την Άγια εκείνη νύχτα πάνω στον ουρανό της Βηθλεέμ;

Κανείς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να πει υπεύθυνα τι ακριβώς συνέβει.

Γεγονός είναι ότι όλοι οι επιστήμονες, που ασχολήθηκαν με την ύπαρξη ή όχι του αστεριού, προβληματίστηκαν τόσο με την απόσταση που διένυσαν οι τρεις Μάγοι, από την Χαλδαία μέχρι την Βηθλεέμ, όσο και με την έλλειψη της ακριβούς ημερομηνίας της Γέννησης του Ιησού.

Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο σε συνδιασμό με κάποια από τα αστρονομικά φαινόμενα, που είχαν παρατηρηθεί την εποχή της Γέννησης του Ιησού. Οι θεωρίες που διατυπώθηκαν είναι πάρα πολλές χωρίς όμως καμμιά από αυτές να δίνει μιά λογικοφανή εξήγηση. Σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων τρεις πιθανές εξηγήσεις μπορεί να δοθούν. Ότι επρόκειτο γιά κάποιον κομήτη, ότι επρόκειτο γιά κάποιον καινοφανή αστέρα, ή ότι επρόκειτο γιά μιά συνάντηση των πλανητών Δία και Κρόνου.

Ο φημισμένος αστρολόγος του 17ου αιώνα, Γιόχαν Κέπλερ, εξέδωσε το 1614 ένα βιβλίο με τον δικό του υπόλογισμό του χρόνου Γέννησης του Χριστού, στο οποίο γράφει τα εξής.

"Το άστρο αυτό δεν ήταν ένας συνήθης κομήτης ή ένα οποιοδήποτε άλλο άστρο, αλλά ένα άστρο διαφορετικό από όλα τα άλλα το οποίο με έναν ιδιαίτερα θαυμαστό τρόπο κινούνταν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας ......γιά να οδηγήσει τους Μάγους από την Χαλδαία στην Βηθλεέμ."

Πολλοί είναια αυτοί που αμφισβητούν τις σκέψεις αυτές του Κέπλερ, αφού θα πρέπει να λάβει κανείς υπ΄όψη του τις θρησκευτικές προκαταλήψεις που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη.

Με το Άστρο της Βηθλεέμ έχουν καταπιαστεί ακόμη και κινέζοι επιστήμονες - και υπήρχαν πάρα πολλοί εκείνη την εποχή - που κατέγραφαν παρόμοια με το Άστρο φαινόμενα. Μάλιστα στο χρονικό "Ch'ien-han-shu" αναφέρεται ότι ένα αντικείμενο, πιθανώς νέο αστέρι, είχε παρατηρηθεί στον ουράνιο χώρο της Βηθλεέμ τον Μάρτιο του 5ου αιώνα προ Χριαστού και παρέμεινε ορατό γιά πάνω από εβδομήντα ημέρες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αστέρι αυτό, που αναφέρουν οι Κινέζοι επιστήμονες, εμφανίστηκε κοντά στο αστέρι Theta Aquilae και παρέμενε ακίνητο σε σχέση με τους κομήτες οι οποίοι εκινούντο. Το γεγονός ότι η ημερομηνία εμφανήσεως του αστεριού, η μεγάλη διάρκεια ορατότητός του και η θέση του στον ουρανό συμπίπτουν με τις θέσεις των Κινέζων επιστημόνων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον το Άστρο της Βηθλεέμ θα πρέπει να ήταν αυτό.

Από ελληνικής πλευράς με το φαινόμενο του αστεριού της Βηθλεέμ έχει ασχοληθεί ο καθηγητής της Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης

κ.Χ. Βάρβογλης ο οποίος αποκλείει την εμφάνιση κάποιου φωτεινού κομήτη ή κάποιου νέου άστρου την νύχτα της γέννησης του Ιησού και μάλλον φαίνεται να συμφωνεί με τις απόψεις των Κινέζων επιστημόνων.

Είναι γεγονός ότι οι φωτεινοί κομήτες, όπως και ένα καινοφανές άστρο αποτελούν τα πιό φαντασμαγορικά ουράνια φαινόμενα, που μπορεί να είναι ορατά και με γυμνό μάτι και να προσελκύσουν την προσοχή. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία και τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν, εκείνη την εποχή δεν έχει καταγραφεί πουθενά η εμφάνηση κάποιου νέου κομήτη. Υπήρχε όμως ένας καινοφανής αστέρας, τον 5ο π.Χ αιώνα, όπως και πιό πάνω αναφέρω, αλλά αφ΄ενός δεν φαίνεται να ήταν ένα σποπυδαίο αστρονομικό φαινόμενο, αφ΄εταίρου, ακόμη κι΄αν αυτό ήταν το Άστρο των Χριστουγέννων, θα ήταν ορατό από πάρα πολύ κόσμο και όχι μόνο από τους τρεις Μάγους.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι κάποιοι ερευνητές των Γραφών υποστηρίζουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ δεν υπήρξε ποτέ στον ουρανό, αλλά επρόκειτο απλώς και μόνο γιά το συμβολικό άστρο των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης γιά τον προσδοκόμενο Μεσσία.

Κι΄ενώ οι επιστήμονες συνέχιζαν τις έρευνές τους, γύρω στα 1302 ο Ιταλός ζωγράφος Τζιόντο ντι Μποτόνε ζωγραφίζει γιά πρώτη φορά το αστέρι σε μιά τοιχογραφία στο παρεκκλήσι Scrovegni, στην Πάντοβα. Αυτή η ζωγραφιά είναι η πρώτη και πιό γνωστή αναπαράσταση του Άστρου της Βηθλεέμ και από τότε έχει καθιερωθεί να αποτελεί ένα από τα πιό όμορφα στολίδια της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Αστέρι ή κομήτης, ουράνιο φαινόμενο ή σημάδι του μεγάλου γεγονότος της γέννησης του Ιησού, το Άστρο της Βηθλεέμ αποτελεί πλέον το κύριο μέρος της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. Είναι το λαμπερό στολίδι, που οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, με κάποιο δέος αντικρύζουν τις μέρες της μεγάλης γιορτής να στολίζει τα σπίτια, τους δρόμους, τα παράθυρα, τους τοίχους. Αστέρια φωτεινά, μικρά και μεγάλα, στέλνουν στις καρδιές όλων το μεγάλο μήνυμα. "Εγεννήθη Χριστός."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου