Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Χρ. Παναγόπουλος ΕΡΤ: "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη" EXPRESS



express.gr

Πηγή: ΑΠΕ 16/12/08-19:41


Σήμερα στις 15.10 εισέβαλαν στην ΕΡΤ μεμονωμένοι άγνωστοι, οι οποίοι στη συνέχεια συγκρότησαν ολιγάριθμες ομάδες που κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του προέδρου, προς το κοντρόλ και προς το στούντιο, απ' όπου μεταδιδόταν ζωντανά το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Δήλωσαν ότι το κοντρόλ τελεί υπό κατάληψη και τοποθετήθηκαν μπροστά από το τραπέζι και την παρουσιάστρια των ειδήσεων Λίνα Κλείτου, ανάρτησαν πανώ με σύνθημα και διέκοψαν τη ροή του προγράμματος για δευτερόλεπτα.Στη συνέχεια αποχώρησαν από τις εξόδους του Ραδιομεγάρου.

Αμέσως μετά το γεγονός και στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων, ο πρόεδρος Δ.Σ.& διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α. Ε. Χρήστος Παναγόπουλος, έκανε δηλώσεις, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των οποίων , έχει ως εξής:

«Χ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για ένα επεισόδιο το οποίο ξεπερνά οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και οποιαδήποτε ανοχή μιας δημοκρατίας.
'Ανθρωποι ήρθαν στην ΕΡΤ για να κάνουν διαμαρτυρία χωρίς να έχουμε φταίξει, χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα.
Να ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή: Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν εδώ οργανωμένα.
Δεν ήρθαν δηλαδή ως μια ομάδα με κάποιο κοινωνικό πρόσωπο, με κάποια κοινωνική εκπροσώπηση.
Δεν ήρθαν και δεν μπήκαν στην πύλη μέσα, λέγοντας ότι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για οτιδήποτε.
Ξεκίνησαν να έρχονται στην ΕΡΤ από πολύ νωρίς, απ΄ ό,τι φαίνεται από τις πρώτες έρευνες, σε μικρές ομάδες, δήθεν ως φιλοξενούμενοι, είτε για εκπομπές, είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση, είτε στα Μουσικά Σύνολα - γενικώς έχουμε πάρα πολύ κόσμο που μπαίνει και βγαίνει στην ΕΡΤ, είμαστε ένα ανοιχτό μαγαζί, είμαστε σε μια ελεύθερη κοινωνία και αυτή είναι η δουλειά μας.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι δεν ήρθαν οργανωμένοι στην ΕΡΤ και τους καταγγέλλω, ήρθαν σε πολύ μικρές ομάδες.
Στη συνέχεια, προφανώς με βάση σχέδιο που είχαν στο μυαλό τους, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 15.00, ενώ ήταν σκορπισμένοι μέσα στο κτήριο, σε τουλάχιστον τρία σημεία.
Ένα ήταν το κοντρόλ του στούντιο των ειδήσεων, ένα δεύτερο ήταν το γραφείο μου και το άλλο ήταν το στούντιο των ειδήσεων.
Σε καμιά περίπτωση, για να είμαστε απόλυτα σαφείς, δεν πρόκειται για κατάληψη.
Δεν έγινε κατάληψη στην εταιρία.

Έγινε μια εισβολή μικροομάδων, ανοργάνωτων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία κοινωνική ταυτότητα και είναι για τούτο καταγγελτέοι.
Ήρθαν λοιπόν στις 3 η ώρα στο γραφείο μου να μού πουν ότι αυτοί είναι άνθρωποι του πνεύματος, της Τέχνης, και ότι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που τα άλλα κανάλια κάνουν τις μεταδόσεις για ό,τι συμβαίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή.
'Αρχισα ένα διάλογο μαζί τους, ως οφείλω, διότι αυτή είναι η δουλειά μου εδώ, να ακούω και να προσπαθώ να καταλάβω.

Με το που άρχισε ο διάλογος αυτός, η υπόλοιπη ομάδα κάτω στο control, η οποία είχε συγκεντρωθεί, δια της βίας - δια της βίας - ώθησε κάμεραμαν και σκηνοθέτες προκειμένου να αναλάβει αυτή την εκπομπή της εικόνας της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Δια της βίας, επαναλαμβάνω, και με ύπουλο και μεθοδευμένο τρόπο.
Τους καταγγέλλω και για αυτό.
Με το που είδα εγώ να βγαίνουν στον αέρα κάποιες εικόνες που ήθελαν να «φιλοτεχνήσουν», προσπάθησα να βγω από το γραφείο μου και θέλησαν, οι άνθρωποι αυτοί που έλεγαν ότι ήρθαν ειρηνικά, να με εμποδίσουν, σπρώχνοντας και λέγοντας ότι δεν θέλουν να με αφήσουν να περάσω και να τους αφήσω πέντε λεπτά να κάνουν ό,τι έκαναν.
Τους καταγγέλλω και για αυτό.

Παρόλα αυτά κινήθηκα προς τις μονάδες εκείνες της εταιρίας προκειμένου να διασφαλίσω την κανονική και σωστή ροή, ως οφείλω σε μια συντεταγμένη υπηρεσία, σε μια συντεταγμένη χώρα.
Τα καταφέραμε με περίπου 20΄΄ (δευτερόλεπτα) εικόνας, που βγήκε, διαμαρτυρίας.
Επίσης μου δώσανε ένα κείμενο χωρίς υπογραφή, χωρίς να φέρει ταυτότητα, χωρίς να φέρει τίτλο, ένα άγραφο non paper με το οποίο καταγγέλλουν τον τρόπο που διάφορα κανάλια δείχνουν, το οποίο δεν με αφορά καθόλου και δεν αφορά την ΕΡΤ.
Τους καταγγέλλω και για αυτό.

Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η ΕΡΤ είναι μια ανοιχτή επιχείρηση.
Είναι μια επιχείρηση του Ελληνικού λαού, δεν επιτρέπουμε - αλλά δυστυχώς έγινε - δεν επιτρέπουμε να υπάρχουν μονάδες και συγκεκριμένες ομάδες χωρίς πρόσωπο και με στόχευση μεθοδευμένη, οι οποίες καταργούν το δικαίωμα της ενημέρωσης του Ελληνικού λαού.
Είναι κατακριτέο και έχει χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τη δημοκρατία.
Μέτρα στην εταιρία υπήρχαν από σήμερα το πρωί, καθώς είχαμε πληροφορίες για τέτοιου είδους ενέργεια, την οποία δεν θέλαμε να πιστέψουμε.
Διότι πιστεύουμε βαθιά στη δημοκρατία και όχι σε οργανωμένα σχέδια, σκοτεινά.

Είχαμε, λοιπόν, από το πρωί την πληροφορία αυτή και προς τούτο είχαμε φέρει εδώ ειδικά σήμερα ανθρώπους, από εταιρίες προστασίας, security όπως λέγονται, τους είχαμε από τις έξι το πρωί και εδώ και στα κτήριά μας στην Κατεχάκη μέχρι τις 2 το μεσημέρι, καθώς μέχρι τότε είχαμε τις πληροφορίες ότι κάτι μπορεί να συνέβαινε.
Επίσης, οι εργαζόμενοι τούτης της εταιρίας, οι οποίοι πιστεύω, και είμαι σίγουρος ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχονται την παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ούτε την παραβίαση των ελευθεριών - ούτε κανείς δια της βίας επιτρέπεται να μεταφέρει μηνύματα τα οποία δεν έχουν ούτε κοινωνικό πρόσωπο, ούτε κοινωνικό αποδέκτη - καταδικάζουν και αυτοί ό,τι συνέβη σε αυτήν εδώ την εταιρία.
Μέτρα λοιπόν εσωτερικά υπήρχαν και είχαν ληφθεί.
Οι ομάδες ύπουλα μπήκαν μέσα με τον τρόπο που σας περιέγραψα πριν, λίγοι - λίγοι και σε πολλές ώρες πριν από το γεγονός, πριν από το επεισόδιο.
Μέτρα υπάρχουν και εκτός της ΕΡΤ με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αυτόν τον καιρό περιφρουρούν, ως οφείλουν, τα δημόσια κτίρια.
Σας είπα πώς ήταν το σχέδιο, πρόκειται για άτομα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μαθητές, σε καμία περίπτωση δεν είναι άτομα τα οποία εκφράζουν κοινωνική οργή.

Είναι σχεδιασμένο από άτομα που είναι 25άρηδες, από άτομα που ξέρουν τι κάνανε, από άτομα που θέλουν να διασαλεύσουν την ειρήνη στην ΕΡΤ.
Ήδη έχει διαταχθεί έρευνα εντός του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής για να δούμε σε λεπτομέρειες τα περιστατικά, να δούμε τι ακριβώς συνέβη.
Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι οι οποίοι μπαίνουν χωρίς κοινωνικό πρόσωπο, άνθρωποι που καταλύουν την εργασιακή ειρήνη, άνθρωποι που δια της βίας εμποδίζουν και μένα και τους εργαζομένους να κάνουμε τη δουλειά μας, τους καταγγέλλω και είναι κατακριτέοι.

Λ.ΚΛΕΙΤΟΥ: Μάλιστα, και να συνεισφέρουμε εδώ την μαρτυρία όλων μας, που εργαζόμασταν εκείνη την ώρα στο studio, μπαίνοντας μέσα δήλωσαν ότι είναι καλλιτέχνες δημιουργοί.

Χ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπαν και αυτό το ανέκδοτο, ότι πρόκειται για καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Σίγουρα ήταν άνθρωποι οι οποίοι ήξεραν να χειρίζονται control, κάμερες και τις ροές.
'Αρα είναι βάσει σχεδίου όλο αυτό.

Λ.ΚΛΕΙΤΟΥ: Και βέβαια άφησαν ένα κείμενο το οποίο μιλά για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.
Το οποίο κείμενο δεν έχει υπογραφή.

Χ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να πω ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη.
Βεβαίως είμαι διοικητής αυτής της εταιρίας, έχω την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία, δεν υπήρξε ομαλή λειτουργία της εταιρίας.

Αναλαμβάνω πλήρως αυτή την ευθύνη, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό, ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη από όλο τον ελληνικό λαό.».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε αμέσως μετά μήνυση και ζήτησε την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για όλα τα αδικήματα τα οποία διεπράχθησαν.

1 σχόλιο:

  1. καλά.....δεν πάει να κρυφτεί ο φασίστας κάπου μόνο βγάζει και διαγγέλματα ..μην τρελαθούμε κιόλας
    ..εμείς τον πληρώνουμε και αυτόν και την ερτ ...Τα παιδιά πήγανε να πουν τις απόψεις τους και ιδού συμπεριφορές ...να τους ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή