Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Συλλήψεις αντιπολιτευόμενων στη Ζιμπάμπουε - H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
24/12/2008

Συνεχίζονται οι συλλήψεις οπαδών του Τσβανγκιράϊ. Διατάσσονται όμως από ανώτατο δικαστή απελευθερώσεις.

Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ζιμπάμπουε, ο ανώτατος δικαστής Γιούνους Ομάρτζι διέταξε, σήμερα, αφού πρώτα παρουσιαστούν σε δικαστή να αφεθούν, αμέσως, ελεύθεροι ο υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων Τζεστίνα Μουκόκο μαζί με οκτώ ακόμα ομοϊδεάτες του, που κρατούνται επειδή «συνωμοτούν, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε», ο οποίος είναι 84 ετών ενώ το καθεστώς του έχει «ηλικία» σχεδόν ενός τετάρτου του αιώνα.

Ο Μουκόκο, πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικού δελτίου, έχει ηγηθεί κατά το παρελθόν του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Ειρηνικό Σχέδιο». Συνελήφθη υπό την απειλή των όπλων την 3η Δεκεμβρίου, στην πρωτεύουσα Χαράρε. Η ανωτέρω κατηγορία επισύρει στη Ζιμπάμπουε την θανατική ποινή, σημειωτέον.

Συνολικά, ο ανώτατος δικαστής διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι 32 μαχητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εδικά για τον Μουκόκο και άλλους οκτώ συγκρατούμενούς του, η απελευθέρωση θα σημαίνει σε μία πρώτη φάση ότι απλά θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε νοσοκομείο, για θεραπείες...

Η αστυνομία στη Χαράρε «αρνείται», όμως, έστω και «ότι οι 11», από τους 32, «τελούν υπό κράτηση».

Κομβικό σημείο

Το περιστατικό αυτό, η αντιμετώπιση του δικαστικού αιτήματος από τις αρχές του Μουγκάμπε, κρίνεται από παρατηρητές ως «καθοριστικό», αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να έχει η παρατεταμένη αναζήτηση φόρμουλας, για μιά έμπρακτη «μοιρασιά» της εξουσίας, μεταξύ της ηγεσίας Μουγκάμπε και του αντιπολιτευόμενου ηγέτη της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιρά - ο ηγέτης του «Κινήματος για τη Δημοκρατία» έχει τονίσει ότι εκείνος είναι ο αληθινός νικητής των εκλογών--.

Οι πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν επίσης ότι, μόνον με την πολιτική συνύπαρξή των Μουγκάμπε Τσβανγκιράϊ, μπορεί αυτή η, κάποτε πλούσια χώρα της Αφρικής, να αποφύγει την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας της μέσα στο επικείμενο 2009.

Στο μεταξύ, όμως, η Ζιμπάμπουε είναι αντιμέτωπη και με διεθνείς κυρώσεις, λόγω της πολιτικής της κατάστασης...

«Βία και νοθεία»

Το κίνημα του Μουκόκο συνέλεγε πληροφορίες για «βία και νοθεία» στην εκλογική διαδικασία που έγινε στην αφρικανική χώρα - έγιναν φέτος τον Ιούνιο. Με πολύ αγώνα, ο Μουγκάμπε αποδέχθηκε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου εκλογών.

Μαζί με Μουκόκο και τους υπόλοιπους κρατούμενους, υπό δραματικές συνθήκες, είναι η σύζυγός ενός από αυτούς, αλλά και το περίπου δίχρονο παιδί τους...

Η κυβερνητική εφημερίδα «Κήρυκας» γράφει, στο σημερινό φύλλο της, ότι «στρατολογούσαν πολίτες, για να τους εκπαιδεύσουν στα όπλα».

Οι συνομιλίες για φόρμουλα πολιτικής συμβίωσης Μουγκάμπε-Τσβανγκιράϊ κινδύνεψαν να καταρρεύσουν την 15η Σεπετεμβρίου, επειδή συλλαμβάνονταν όλο και περισσότεροι φίλα προσκείμενοι στον δεύτερο.

--Στη Νότια Αφρική, ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, κατηγόρησε την κυβέρνησή της Πρετόρια μιλώντας σήμερα στο BBC ότι, «σήμερα δεν αγωνίζεται, πλέον κατά του απαρτχάϊντ, απεμπολώντας τις ιερές παραδόσεις της»... Στη Νότια Αφρική λόγω ακριβώς της πολιτικής της ιστορίας, έχει ανατεθεί ρόλος μεσολαβητικός για την ανθρωπιστική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλούς μήνες στη Ζιμπάμπουε - τραγική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των κατοίκων, τετραψήφιος πληθωρισμός σε πολλά βασικά είδη διαβίωσης, αλλά και επιδημία χολέρας, η οποία στην «ανατολή» του 2009 θα έχει πλέον τετραψήφιο αριθμό θυμάτων...

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου