Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Τουρκία: Μια ασιατική χώρα στην Ευρώπη; Η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν



της Χριστιάννας Λούπα

«Ενώ έγινε μια συνειδητή προσπάθεια από ελληνικής πλευράς και ενώ έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού - του πρώτου πρωθυπουργού που επισκέφτηκε την Άγκυρα - η ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς δεν ήταν η ανάλογη», επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο πρακτορείο Ρόιτερς την περασμένη Τρίτη.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν παρουσίασαν τη βελτίωση που ελπίζαμε ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», τόνισε. «Εμείς θα εξακολουθήσουμε τη στρατηγική μας για προσπάθεια μείωσης των εντάσεων και επίλυσης των προβλημάτων. Αναμένουμε όμως πλέον συγκεκριμένα βήματα και από την τουρκική πλευρά».

Την Υπουργό Εξωτερικών, εξ άλλου, βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και η Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη γειτονική χώρα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση και τα περιουσιακά δικαιώματα και γίνεται ειδική αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου.

Σε γενικές γραμμές η Κομισιόν σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο για τη διασφάλιση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και την προώθηση του σεβασμού και της προστασίας των μειονοτήτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές θέσεις πάντως, έχει η αναφορά της Επιτροπής στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιδείξει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.

Επίσης, για πρώτη φορά, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Γίνεται ακόμη μνεία στους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών και στη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αναφορικά με την Κύπρο, τονίζεται ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά το πρόσθετο Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης και η Επιτροπή ζητά από την Άγκυρα να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του. Επί πλέον ζητείται από την Τουρκία να καταβάλλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, θέμα στο οποίο δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, το θέμα των αγνοουμένων και των περιορισμών στα δικαιώματα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Λοϊζίδου και Χενίδη-Αρέστη.
Μετά απ’ όλα αυτά πάντως, εμείς ως Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και ως εχέφρονες άνθρωποι αναρωτιόμαστε για μια ακόμη φορά: Ποια η θέση της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη; Τι κοινά σημεία μπορεί να έχει ένα ισλαμικό κράτος, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του παραμένει αναλφάβητο, με τη Γηραιά Ήπειρο;

Μια χώρα που παραπαίει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ του ακραίου κεμαλισμού και του σκοταδισμού των μουλάδων, που διατηρεί στρατό κατοχής στο έδαφος άλλης χώρας – μέλους, όπου ο στρατός έχει πολιτική εξουσία και η ελευθερία τελεί υπό αναστολή, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ασήμαντη λεπτομέρεια και η ελευθερία του λόγου στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα, τι κοινό έχει με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αξιότιμε κύριε Όλι Ρεν;

Όποιος καταφέρει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, κερδίζει μια μεταξωτή μαντίλα haute couture!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου