Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

S.O.S. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (της Χριστιάννας Λούπα)

Το άρθρο αυτό έχει αναρτηθεί και παλιότερα στο Blog
το ξαναδημοσιεύω όμως για καλύτερη κατανόηση της υπόθεσης.



της Χριστιάννας Λούπα

Σ’ έναν πλανήτη δύο ταχυτήτων, σε κάποιες χώρες η ελευθερία του λόγου είναι κακούργημα, ο διαχωρισμός των εξουσιών ανύπαρκτος και η απονομή πραγματικής δικαιοσύνης ανεκπλήρωτο όνειρο στη φαντασία των πιο τολμηρών.

Δυστυχώς, θύμα ενός ολοκληρωτικού και άκαμπτου καθεστώτος έτυχε να πέσει και ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής Ομογενής δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγητής αγγλικής φιλολογίας, Χάρης Νικολαΐδης, από την Αυστραλία, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπανκόγκ στις 31 Αυγούστου και κρατείται έκτοτε στις χειρότερες φυλακές της Ταϊλάνδης.

Ο Νικολαϊδης κατηγορείται ότι πρόσβαλε τον πρίγκιπα στη νουβέλα του που εξελίσσεται στην Ταϊλάνδη και η οποία τυπώθηκε και κυκλοφόρησε εκεί το 2005, σε εβδομήντα μόλις αντίτυπα, με τίτλο «Verisimilitude» («Αληθοφάνεια») και τον υπότιτλο «Is the truth, truth?».

Γράφει, λοιπόν, σε κάποια σελίδα ο συγγραφέας:

«Από τον βασιλιά Ράμα μέχρι τον Διάδοχο του Θρόνου, η αριστοκρατία ήταν γνωστή για τα ρομαντικά καμώματα και τις κόντρες. Ο Διάδοχος του Θρόνου είχε πολλές συζύγους - ενήλικες και ανήλικες, με μια κλίκα από μαιτρέσες για ψυχαγωγία. Μια από τις τελευταίες συζύγους του, εξορίστηκε με όλη της την οικογένεια και ένα γιο, που απέκτησαν μαζί, για μια απερισκεψία που δεν έγινε γνωστή. Αμέσως παντρεύτηκε άλλη γυναίκα και έγινε πατέρας άλλου παιδιού. Ήταν γνωστό ότι αν ο πρίγκιπας ερωτευόταν με μια από τις ανήλικες συζύγους του και τον πρόδιδε, αυτή και η οικογένεια της θα εξαφανίζονταν με όλα τους τα υπάρχοντα και ό ,τι απέμενε από την ύπαρξή τους για πάντα».

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε «προδοτική και προσβλητική για την πολιτική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ταϊλάνδης», με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος και να αποσυρθούν τα λίγα βιβλία που κυκλοφορούσαν. Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ομογενή, ο οποίος όμως δεν το γνώριζε. Το πληροφορήθηκε όταν επισκέφθηκε την χώρα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία, όταν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο τον περασμένο Αύγουστο.

Στο μεταξύ, ούτε κατηγορία έχει απαγγελθεί, ούτε η ημερομηνία της δίκης έχει οριστεί, ενώ τρεις αιτήσεις του για αποφυλάκιση έως τη διεξαγωγή της δίκης έχουν απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι μπορεί να δραπετεύσει ή να προβεί στην ίδια αξιόποινη πράξη.

«Μπορεί να περάσουν και μήνες έως ότου απαγγελθούν οι κατηγορίες. Στο μεταξύ οι συνθήκες κράτησής του είναι άθλιες» δήλωσε ο αδελφός του, Φώτης, που τον επισκέφθηκε στην Μπανγκόκ. Κανείς δεν επιτρέπεται να δει τον Χάρη, παρά τις παρεμβάσεις της Αυστραλιανής Πρεσβείας, ενώ στο κελί του είναι στοιβαγμένοι ενενήντα κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από φυματίωση. Στην αρχή κοιμόταν με μια κουβέρτα στο πάτωμα. Κατόπιν ο αδελφός του κατάφερε, μέσω της Πρεσβείας, να του εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα στρώμα, ενώ στο συγκινητικό γράμμα με λατινικούς χαρακτήρες, που κατάφερε να στείλει στους ηλικιωμένους γονείς του, ο Χάρης – που στο μεταξύ έχει ζητήσει συγγνώμη από τη βασιλική οικογένεια - αναφέρει ότι του κλέβουν το φαγητό και το νερό καθώς και ότι πολλές φορές του πέρασε η ιδέα να αυτοκτονήσει με την προοπτική της 15ετούς κάθειρξης που πιθανότατα θα επισύρει η ποινή του.

Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», εξ άλλου, που αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση Νικολαΐδη, αλλά και άλλων, που τους έχουν κατά καιρούς «καταπιεί» τα μπουντρούμια της ασιατικής χώρας, «Ορισμένοι Ταϊλανδοί θεωρούν τον βασιλιά ως θεότητα και κουβαλούν μαζί τους την φωτογραφία του για καλή τύχη».

Καλή και πολλή τύχη, ωστόσο, θα χρειαστεί ο Χάρης για να καταφέρει ποτέ να βγει από τα μεσαιωνικά κάτεργα της Ταϊλάνδης, που θυμίζουν τις φυλακές της γειτονικής μας Τουρκίας και παραπέμπουν σε σκηνές από «Το εξπρές του μεσονυκτίου». Εκτός από τύχη όμως αυτό που προέχει είναι η υποστήριξη και κινητοποίηση όλων μας, όχι μόνο εκείνων που αγαπούν τον άτυχο ομογενή, αλλά και όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων, που απεχθάνονται τον ολοκληρωτισμό.

Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.
Για να μην επαληθευθούν οι φόβοι του Χάρη, ότι αν ο κόσμος ξεχάσει το θέμα του, θα ξεχαστεί κι ο ίδιος στα μπουντρούμια της Ταϊλάνδης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου