Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αυστραλία- Έκκληση στο βασιλιά της Ταϊλάνδης για χάρη στο Νικολαϊδη - A pardon appeal to the King of Thailand for Harry Nicolaides




(Οι φωτογραφίες είναι από το Pattaya Daily News)

omogeneia.ana-mpa.gr

του ανταποκριτή μας Σωτήρη Χατζημανώλη

Εκκληση στο βασιλιά της Ταϊλάνδης να δώσει χάρη στο γιο του και να τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει σπίτι του έκανε σήμερα ο Σωκράτης Νικολαίδης, πατέρας του ομογενή δημοσιογράφου και συγγραφέα Χάρη Νικολαΐδη, που χθες καταδικάστηκε σε τριετή κάθειρξη για προσβολή της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη.

"Ο γιος μου δήλωσε ένοχος και ζήτησε συγγνώμη. Όλοι ζητήσαμε συγγνώμη. Είμαστε διατεθειμένοι ακόμα και γονατιστοί να πάμε ως τον βασιλιά και να ζητήσουμε συγγνώμη για να αφεθεί ελεύθερος ο Χάρης" είπε ο πατέρας του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

"Ο βασιλιάς μπορεί να κάνει ένα δώρο στον γιο μου και στην Αυστραλία. Στις 26 Ιανουαρίου,'' Ημέρα της Αυστραλίας'', μπορεί να τον αφήσει ελεύθερο. Θα είναι μια κίνηση που θα εκτιμηθεί από όλο τον αυστραλιανό λαό" είπε.

Ο κ. Σωκράτης Νικολαίδης σημείωσε ότι ήδη ο γιός του έχει τιμωρηθεί υπερβολικά αφού βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε μπουντρούμι της Ταϊλάνδης κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η μητέρα του Χάρη Νικολαϊδη δήλωσε ότι λόγοι υγείας δεν της επιτρέπουν να μεταβεί στο Μπάγκογκ για να δει τον γιο της.

Ως γνωστόν το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ καταδίκασε τον ομογενή αρχικά σε εξαετή κάθειρξη, αλλά μείωσε την ποινή του όταν ο Νικολαΐδης ομολόγησε την ενοχή του. Επί πλέον ο Νικολαΐδης δέχθηκε να υπογράψει συμφωνία με την οποία θα αποδεχόταν τη "μικρή" ποινή του, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχει δικαίωμα έφεσης.

Ο Χάρης Νικολαΐδης, που εργαζόταν ως καθηγητής στην Ταϊλάνδη από το 2003 έως το 2005, συνελήφθη την ώρα που εγκατέλειπε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο.

Από το 2006 ζούσε στη Μελβούρνη και δημοσιογραφούσε για την ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος". Τον περασμένο χρόνο επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη, όπου ζει η φίλη του, χωρίς να γνωρίζει ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δύο χρόνια νωρίτερα.

Η κατηγορία εναντίον του βασίζεται σε παράγραφο νουβέλας του, που είχε γράψει το 2005, με τίτλο "Αληθοφάνεια", και αναφερόταν σε ανώνυμο Ταϊλανδό εστεμμένο πρίγκιπα και τη σκανδαλώδη ζωή του. Το βιβλίο τυπώθηκε μόνο σε 50 αντίτυπα και πουλήθηκαν λιγότερα από δέκα.

Ο Νικολαΐδης, με δάκρυα στα μάτια, αλυσοδεμένος χειροπόδαρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται πως "όλο αυτό είναι ένα κακό όνειρο είναι μια δοκιμασία, είναι σαν εφιάλτης".

Η καταδίκη του και, κυρίως ο τρόπος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο (με μια πορτοκαλί φόρμα και με αλυσίδες σε χέρια και πόδια) έκανε τον γύρο του κόσμου και αποτελεί κύριο θέμα στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Διατυπώνονται δε επικρίσεις για την "αδιαφορία" και την "χλιαρή" αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Νικολαϊδης είναι Αυστραλός πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου