Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΟΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




26/1/2009

Μία ημέρα πριν τη διάσκεψη της Μαδρίτης για την επισιτιστική κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως παρά τη μείωση της τιμής των τροφίμων εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από την αστάθεια στις τιμές.

«Οι τιμές στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική κρίση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τις δυσκολίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο», τόνισε η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, η οποία θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο, μαζί με αντιπροσώπους από 95 χώρες, στη διάσκεψη που συγκάλεσε η ισπανική κυβέρνηση για να καθορισθούν οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του FAO για την επισιτιστική κρίση στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2008.

«Αναμένουμε πως η μεγάλη αστάθεια στις τιμές των τροφίμων θα συνεχισθεί και πως οι πτωχοί θα είναι οι σκληρότερα πληγέντες, διότι ξοδεύουν το μισό τους εισόδημα για τη διατροφή τους», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Οκόνζο-Ιουεάλα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως οι καταναλωτές δεν επωφελούνται πάντοτε από τη μείωση της τιμής στις πρώτες ύλες. Στην περίπτωση του αραβόσιτου, του οποίου η τιμή έχει πέσει παγκοσμίως κατά 32% σε ένα τρίμηνο, στη Μομπάσα της Κένυας η τιμή για τους καταναλωτές μειώθηκε μόνον κατά 1%.

Η Τράπεζα τονίζει πως 13 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια από τον περασμένο Μάιο, μέσω των κέντρων διάθεσης, των συστημάτων τροφοδοσίας και τη διάθεση σπόρων και λιπασμάτων στους μικρούς καλλιεργητές, κυρίως στο Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, τη Σομαλία, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Τόγκο.

Άλλα 700 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για το ίδιο πρόγραμμα στο επόμενο εξάμηνο, έπειτα από τα 500 εκατ. δολάρια, που ήδη έχουν διατεθεί.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει από 4 σε 6 δισ. δολάρια τον χρόνο κι έως το 2010 τα δάνεια που χορηγεί για τη γεωργία και τα τρόφιμα. Έως τον Ιούλιο, μάλιστα, προβλέπει ότι θα εγκρίνει 4 δις δολάρια για νέα προγράμματα, χωρίς να υπολογίζεται και το ένα δις δολάρια που έχει εκταμιεύσει η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία(IFC).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου