Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Μια «διευκόλυνση» που τελικά δεν θα γίνει μέσω Αστακού - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 07:00

Με διάθεση να υποβαθμίσει το ζήτημα της μεταφοράς αμερικανικού οπλισμού στο Ισραήλ, μέσω του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, εμφανίσθηκε η κυβέρνηση, μετά την επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών από το αμερικανικό Πεντάγωνο Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφορά των πυρομαχικών από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ το ελληνικό λιμάνι του Αστακού. Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στη Γάζα.

«Η αποστολή μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε και η EUCOM (Αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ», σημείωσε και αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες.

Χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως δεν έχει καμία διάψευση και ότι ισχύουν όσα είπε ο ίδιος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών. «Η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμία τέτοια μεταφορά», υποστήριξε.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροχή λανθασμένων και παραπλανητικών πληροφοριών και ο εκπρόσωπός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι πολίτες μαθαίνουν την αλήθεια από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το ΚΚΕ οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αστακό, στην οποίαν θα συμμετάσχει και η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ σημείωσε πως «η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου εκθέτει την κυβέρνηση και την καθιστά υπόλογη στον ελληνικό λαό».

Ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Αστακό θα οργανώσει αύριο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των κ.κ. Αλαβάνου και Τσίπρα.

Τσίπρας με το Συντονιστικό των Παλαιστινιακών Οργανώσεων: Ζητείται ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στο Ισραήλ


Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τη Γάζα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε χθες την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο κ. Τσίπρας -συναντήθηκε χθες με το Συντονιστικό των Παλαιστινιακών Οργανώσεων στην Ελλάδα- σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει «να ανακαλέσει τον πρεσβευτή μας στο Ισραήλ. Να ακυρώσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Και κυρίως να σταματήσει κάθε σκέψη για παροχή διευκολύνσεων στη στρατιωτική αυτή επίθεση από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «γενοκτονία» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, η οποία «δεν γίνεται, όπως μας λένε, προκειμένου να εξοντωθεί η ηγεσία της Χαμάς, αλλά για να εξοντωθεί η ίδια η ιδέα της ύπαρξης του παλαιστινιακού κράτους».

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποίαν καλεί τον κ. Κ. Καραμανλή να δηλώσει «εάν μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ανησυχητικές και ιδιαίτερα επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες».

Boήθεια από την Εκκλησία της Ελλάδας

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας αποφάσισε χθες η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη λύπη και τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα και ευχήθηκε να ειρηνεύσει η κατάσταση στην περιοχή αυτή. Αποφασίσθηκε η συγκέντρωση τροφίμων (αλεύρι, ρύζι, νερό) και χρημάτων για την αγορά φαρμάκων.


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου