Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε. - ΤΟ ΒΗΜΑ



26/1/2009

Επί τάπητος τίθεται στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΕ το σχέδιο για υποδοχή από τα ευρωπαϊκά κράτη ενός αριθμού κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, μετά το κλείσιμό του, σε ένα χρόνο, όπως δεσμεύθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ήδη, έξι ή επτά χώρες δηλώνουν έτοιμες να δεχθούν κρατουμένους, ωστόσο άλλες χώρες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές.

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί κρατούμενους από το Γκουαντάναμο, ενώ και οι Φινλανδοί δηλώνουν ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν τα χέρια με τις ΗΠΑ», ειδικά στο θέμα του Γκουαντάναμο, στο πλαίσιο ενός νέου ξεκινήματος, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να υποδεχθεί κρατούμενους, οι οποίοι δεν δικάζονται βάσει κάποιας κατηγορίας και δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς κινδυνεύουν ακόμα και με εκτέλεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, το 25% από τους 245 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με κατηγορίες, ποινές φυλάκισης ή και εκτέλεση εάν επαναπατρισθεί.

Ο Χαβίερ Σολάνα και αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να δώσουν πρόσβαση στους φακέλους των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, πριν οι «27» λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

Το ζήτημα συζητείται κεκλεισμένων των θυρών στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου