Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα εξετάζει η Σλοβακία - Aντιδρά η Ε.Ε. - in.gr


Reuters
Οι εγκαταστάσεις στο Γιασλόβσκι Μποχούνιτσε
Μπρατισλάβα

12/1/2009

Η Σλοβακία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφασίσει εντός ολίγων ωρών για το εάν θα ξεκινήσει την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα της σοβιετικής περιόδου, σχέδιο που την έχει θέσει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την εκ νέου λειτουργία της μονάδας 440 Μεγαβάτ στο ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο στο Γιασλόβσκι Μποχούνιτσε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν η Σλοβακία θα λάβει εγγυήσεις ότι θα ξεκινήσει ξανά η ροή φυσικού αερίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν σταμάτησε η ροή φυσικού αερίου εξαιτίας της διαμάχης Κιέβου-Μόσχας και η κυβέρνηση δήλωσε ότι η μονάδα στο Γιασλόβσκι Μποχούνιτσε θα έπρεπε να λειτουργήσει ξανά, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερότητα στο ενεργειακό σύστημα.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Γιασλόβσκι Μποχούνιτσε έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2008, όπως όριζε η συμφωνία ένταξης της Σλοβακίας στην ΕΕ.

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις όμως της κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η επαναλειτουργία του αντιδραστήρα θα αποτελέσει σημαντική παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. «Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν θα αντιδράσει» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου