Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: "Όποιος δημιουργεί ένα πρόβλημα θα πρέπει επίσης να το λύνει", δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ


in.gr

Ο Ζοζέ Μπαρόζο καλεί τις χώρες της ΕΕ να δεχτούν αποφυλακισμένους του Γκουαντάναμο

Βρυξέλλες
23/1/2009

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν αποφυλακισθέντες από τη φυλακή του Γκουαντάναμο ώστε να βοηθήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που ανακοίνωσε το κλείσιμο μέσα σε ένα χρόνο της φυλακής που βρίσκεται στη βάση.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, φυσικά, πρέπει να βοηθήσουμε τους φίλους μας τους Αμερικανούς να λύσουν αυτό το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε ότι «άλλωστε, υπάρχουν τουλάχιστον δύο χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν κάνει προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανήκει στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που κάλεσε από τα μέσα Δεκεμβρίου τους εταίρους της να δεχτούν πρώην κρατούμενους. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να «εξετάσει» το ζήτημα, όπως και η Ιρλανδία, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται διχασμένη. Η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία έχουν ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο πως δεν θα δεχτούν κρατούμενους. Κρατούμενους σκέφτεται να αποδεχτεί και η Ελβετία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχτεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση επειδή αρκετές χώρες εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις.

Η Αυστρία απέκλεισε την πιθανότητα να δεχτεί στο έδαφός της πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο. «Όποιος δημιουργεί ένα πρόβλημα θα πρέπει επίσης να το λύνει. Εάν πρόκειται για αθώους πολίτες δεν υπάρχει λόγος να μην τους επιτρέψουν να οικοδομήσουν το μέλλον τους στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Στη φυλακή κρατούνται περίπου 250 άτομα. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από χώρες της Ευρώπης να δεχτούν τους κρατούμενους ενώ για άλλους δεν επιθυμούν την επιστροφή στις πατρίδες τους επειδή υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου