Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η μάμα Σάρα φέρνει δώρα της φυλής Λούο στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα - in.gr



Έρχεται η γιαγιά από την Κένυα

Associated Press
«Η ημέρα που περίμενα έφτασε. Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου» λέει η γιαγιά του Μπαράκ Ομπάμα
Ναϊρόμπι

Ένα παραδοσιακό τρίποδο σκαμνάκι, μια μυγοσκοτώστρα και μια ασπίδα, σύμβολα εξουσίας για τη φυλή Λούο, είναι τα δώρα που θα προσφέρει η Σάρα Ομπάμα στον εγγονό της Μπαράκ στην ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Η Σάρα Ομπάμα σκόπευε αρχικά να προσφέρει στον εγγονό της και ένα παραδοσιακό δόρυ των Λούο, στους οποίους οφείλει την καταγωγή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του πατέρα του.

«Όμως μου είπαν ότι για λόγους ασφαλείας, δεν θα μου δοθεί άδεια να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο με το δόρυ» εξήγησε η μάμα Σάρα, σύμφωνα με την κενυατική εφημερίδα The Standard.

«Η ημέρα που περίμενα τελικά έφτασε [...] Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου» λέει η γιαγιά του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα είμαι η πρέσβειρα της Κένυας σε αυτό το γεγονός και θα σταθώ στο ύψος των προσδοκιών» διαβεβαιώνει.

Η 86χρονη Σάρα Χουσεΐν Ομπάμα, η οποία κατάγεται από το χωριό Κογκέλο, κοντά στη δυτική κενυατική πόλη Κισούμου, θα αναχωρήσει από την Κένυα στις 17 Ιανουαρίου συνοδεία κι άλλων μελών της οικογένειάς της για να παραστεί στις 20 Ιανουαρίου στην ορκωμοσία του εγγονού της στην Ουάσινγκτον.

Η Σάρα Ομπάμα είναι η τρίτη σύζυγος του παππού του Ομπάμα. Με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν τη συνδέει κάποιος δεσμός αίματος, όμως ο Ομπάμα τη θεωρεί γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του.

Ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μόζες Ουετάνγκουλα δήλωσε επίσης ότι θα είναι επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στη γιορτή που έχει διοργανωθεί για την ορκωμοσία του Ομπάμα από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των αφρικανικών χωρών στις ΗΠΑ. Η γιορτή αυτή θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου.

«Είναι μία μεγάλη γιορτή στην οποία θα μετάσχουν αντιπροσωπείες από πολλές αφρικανικές χώρες, και καθώς η Κένυα είναι η αφρικανική χώρα στην οποία ο Ομπάμα έχει τις ρίζες του, θα είμαι ειδικός προσκεκλημένος σε αυτό το γεγονός» περηφανεύεται ο Μόζες Ουετάνγκουλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου