Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Παύει το πολιτικό άσυλο στο πανεπιστημιακό άσυλο - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Πλέον σε δημόσιο διάλογο κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς.

Ανοίγει δημόσιος διάλογος για τις παραμέτρους εφαρμογής του

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 07:00

Δημόσιο διάλογο για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου άνοιξε χθες, μέσω του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θέτοντας το ερώτημα: «Νόμος για το άσυλο υπάρχει, καλύπτει όμως τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας εν έτει 2009;».

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς προσερχόμεθα σε ένα διάλογο που δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν από τους συμμετέχοντες σε αυτόν. Δεν έχουμε προειλημμένες αποφάσεις και, κυρίως, δεν επιχειρούμε με δογματισμό να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις, όποιες και αν είναι αυτές».

Από την πλευρά της, η κα Μαριέττα Γιαννάκου, τέως υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι «εδώ έχουμε μια μειοψηφία φοιτητών, η οποία στηρίζεται από εξωγενή στοιχεία, αναρχικά στοιχεία, ψυχοπαθητικά στοιχεία -λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα- που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καταστροφή και όχι η διακίνηση ιδεών. Για μένα είναι θετικό ότι έχουν αρχίσει τα κόμματα να συζητούν την υπόθεση αυτή».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε ότι «ο σημερινός νόμος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο».

Η κα Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, απαντώντας στην ερώτηση, υπογράμμισε ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα φέρει μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Θα πρέπει να πω ότι δεν έχει ασκήσει πάντοτε με τον τρόπο που θα έπρεπε τις αρμοδιότητες που έχει και έχει ευθύνες για πολλές από τις καταστροφές που έγιναν».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κώστας Αλυσανδράκης, βουλευτής ΚΚΕ ανέφερε «ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι η αιτία για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο μας, προπαντός για τις καταστροφές που, βέβαια, δεν έγιναν μόνο στα πανεπιστήμια, έγιναν και σε πολλά άλλα μέρη».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τόνισε ότι «το θέμα είναι τι χρειάζεται το άσυλο. Οταν κάποτε θεσπίστηκε το άσυλο -γιατί εγκαταλείφθηκε από όλες σχεδόν τις χώρες, ίσως είμαστε οι μοναδικοί που το διατηρούμε- ήταν για να προστατεύσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Το 2009, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών σε ένα πανεπιστήμιο από ποιον κινδυνεύει; Προφανώς από κανέναν».


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου