Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μαθήματα από τη Γερμανία (Περιοδικό ΤΙΜΕ) - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΙΟΥ



ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΙΟΥ)
dimokratiki.org

Δημοσιευμένο από τον : Editor στην κατηγορία Διάφορα
Μέλη Τσάκου

Αγαπητοί Φίλοι,
Αξίζει να δείτε το παρακάτω:
Κατά μήκος της όχθης του ποταμού Σπρί, στο κέντρο του Βερολίνου, βρίσκονται τα κτήρια της γερμανικής Βουλής και είναι σχεδιασμένα ώστε να επωφελούνται από το φυσικό φως και τη ροή του αέρα. Ηλεκτρισμός και θέρμανση παράγονται σε γεννήτριες βιοκαυσίμων στο υπόγειο. Η πλεονάζουσα θερμότητα αποθηκεύεται σε υπόγειους «θαλάμους» για να ζεστάνει τα κτήρια το χειμώνα, οπότε το εξωτερικό κρύο αποθηκεύεται επίσης υπόγεια για να ψυχράνει τα κτήρια το καλοκαίρι.

Ακόμα και το Reichstag, κτισμένο στον 19ο αιώνα, παίρνει τώρα το 60% του ηλεκτρισμού του από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι όταν οι νομοθέτες επιθεώρησαν την περιβαλλοντική τους απόδοση τον περασμένο μήνα, θα περίμενε κανείς ότι θα ένοιωθαν ικανοποίηση. Η ετυμηγορία τους; Όχι αρκετά καλά! Μέχρι τέλος του 2008, αν το σχέδιο ακολουθηθεί πιστά, το Reichstag θα βασίζεται πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές.

Είναι φοβερή ιστορία! Μεταξύ του 1990 και του 2005, οι αποβολές αερίων θερμοκηπίου στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 18%. Στην ίδια περίοδο, στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 16%. Αλλά στη Γερμανία δόθηκε λιγότερη έμφαση στην καινοτομία απ’ όσο στην εφαρμογή της. Η κυβέρνηση δεν άφησε τίποτα στην τύχη. «Οικολογικός» φόρος στα καύσιμα αποθαρρύνει τη χρήση πετρελαιοειδών. Οι νόμοι προωθούν τη μείωση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Οι παραγωγοί πρέπει να πληρώνουν για τις υπερβολικές συσκευασίες. Επιδοτήσεις ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εγκαθιστούν στα σπίτια τους ηλιακούς συσσωρευτές.

Μπορεί να θεωρηθεί ανόητο το να καταφεύγουμε σε εθνικά στερεότυπα, μα οι Γερμανοί τα κατάφεραν να είναι αποδοτικοί, και τα επιτεύγματά τους μπορούν ν’ αντιγραφούν κι από άλλους. Όπως η Αμερική, έτσι κι η Γερμανία είναι βιομηχανικό κράτος, όπου η βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της βιομηχανίας. Και, όπως η Αμερική, έτσι κι η Γερμανία έχει ένα πολιτικό σύστημα κατά το οποίο το κράτος και οι τοπικές διοικήσεις λειτουργούν ημι-αυτόνομα εντός των ομοσπονδιακών δομών, αφήνοντας άφθονο περιθώριο για πειραματισμούς πολιτικής.
Εμείς, τι κάνουμε, αλήθεια;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11:00 am στην κατηγορία Διάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου