Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Η Χαμάς... δοξάζει τον Ερντογάν και τον συγκρίνει με τον Μωάμεθ τον Πορθητή - in.gr


Πόστερ του Ερντογάν δίπλα σε αυτά του ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ κρατούν Παλαιστίνιοι στη Γάζα

30/1/2009

Πόλη της Γάζας

Μετά την υποδοχή ήρωα που επιφύλαξαν χιλάδες Τούρκοι στον... «κατακτητή του Νταβός», η Χαμάς διοργάνωσε μαζική διαδήλωση στη Γάζα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. «Να είσα δοξασμένος» λέει το ριζοσπαστικό κίνημα και συγκρίνει τον Τούρκο πρωθυπουργό με τον Μωάμεθ τον Πορθητή...

Κατά τη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, χαιρέτισε τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, συγκρίνοντάς τον με τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

«Ο παλαιστινιακός λαός, η αντίσταση και η Χαμάς σε χαιρετούν Ερντογάν. Να είσαι δοξασμένος. Είμαστε στο πλάι σου, στο πλάι της Τουρκίας, από τη νικηφόρα Γάζα» είπε ενώπιον εκατοντάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου που έχει καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση.

Ο Ερντογάν «είπε την αλήθεια δοξάζοντας τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και τον παλαιστινιακό λαό» προσέθεσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Μας θυμίζεις τους ένδοξους Οθωμανούς προγόνους σου» τόνισε, αναφερόμενος στο σουλτάνο Μωάμεθ Β' που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.

Νωρίτερα, σε επίσημη ανακοίνωσή της η Χαμάς χαιρέτισε «τη θαρραλέα στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίστηκε ευθέως τα θύματα του εγκληματικού σιωνιστικού πολέμου απέναντι στον σιωνιστή Σιμόν Πέρες».

«Θεωρούμε την αποχώρησή του από την αίθουσα ως έκφραση υποστήριξης στα θύματα του ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι σιωνιστές» είπε ο Φαουζί Μπαρχούμ.

Αλλά και στο Λίβανο η στάση του Ερντογάν στο Νταβός χαιρετίστηκε με θέρμη τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία.

«Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και για την Τουρκία» δήλωσε ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, εκ των ηγετών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα Ας-Σαφίρ, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, γράφει στην πρώτη σελίδα της ότι «ο Ερντογάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πιο Αραβας και πιο φιλάνθρωπος από τους περισσότερους Αραβες ηγέτες, ρίχνοντας τη μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη στάση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. «Αντί να φύγει όπως ο Ερντογάν, ο Μούσα, που εκπροσωπεί επισήμως όλους τους Αραβες, επέστρεψε στη θέση του αφού έσφιξε το χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο Μούσα κάθισε δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο εγείρει ερωτήματα» λέει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου