Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Πιέσεις στην κυβέρνηση της Αυστραλίας για την απελευθέρωση του Νικολαϊδη - ΣΑΕ



Μελβούρνη, 22.01.2009

Αυξάνονται οι πιέσεις προς την αυστραλιανή κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει την απελευθέρωση του ομογενή συγγραφέα και δημοσιογράφου Χάρη Νικολαϊδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριών ετών από δικαστήριο της Μπάγκογκ για προσβολή της μοναρχίας της Ταϊλάνδης.

Ο ανεξάρτητος ομογενής ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νίκος Ξενοφώντας δήλωσε ότι “είναι αδιανόητο να καταδικάζεται κάποιος σε φυλάκιση τριών χρόνων επειδή έγραψε ένα μυθιστόρημα. Δεν ήθελε να προσβάλει τη μοναρχία, ζήτησε συγγνώμη και τώρα είναι χρέος της Αυστραλίας να πετύχει την απελευθέρωσή του” είπε ο κ. Ξενοφών σημειώνοντας ότι γνώρισε προσωπικά το Νικολαϊδη όταν εργαζόταν για το “Νέο Κόσμο”.

Εξάλλου και ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Βικτόριας και υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομ Χάλς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει κάθε δυνατή υπηρεσία στην οικογένεια Νικολαϊδη για να απελευθερωθεί ο ομογενής.

“Είναι απίστευτο να καταδικαστεί κάποιος σε τριετή φυλάκιση για λίγες αράδες σε ένα μυθιστόρημα που κανείς δεν διάβασε” είπε ο κ. Χαλς.

Εκπρόσωπος του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Στίφεν Σμιθ δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την αγωνία της οικογένειας Νικολαϊδη και πρόσθεσε ότι “ίσως τώρα ζητηθεί βασιλική χάρη”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών η υπηρεσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στη νομοθεσία μιας ξένης χώρας.

Ο Φώτης Νικολαίδης, αδελφός του Χάρη, είπε πως “μόλις τελευταία η κυβέρνηση άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον. Έως πρόσφατα μας έλεγαν να μην μιλάμε στα μέσα ενημέρωσης κάτι που δεν μας βοήθησε”.

Ο κ. Φώτης Νικολαϊδης κάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, να παρέμβει προσωπικά προς τον Ταϊλανδό ομόλογό του και το μονάρχη της χώρας και να ζητήσει την απελευθέρωση του αδελφού του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου